29 Temmuz 2009 Çarşamba

Satranç Hikayelerinizi Yayınlıyoruz!

Merhabalar arkadaşlar. Yine Tam Satranç olarak bir ilke imza atmak istiyoruz ve büyük bir satranç hikaye arşivi oluşturmaya başlıyoruz. Bu arşivi nasıl oluşturacağımızı bilmiyorsanız analtalım;
Bu seferki arşivimizi sizlerin yardımları ile yapacağız. Naısl mı olacak? Bu sefer sizin de hikayelerinizi alıyoruz! Yayınlanmasını istediğiniz hikayelerinizi tamsatranc@gmail.com
adresine gönderiyorsunuz, biz de yayınlıyoruz! İşte bu kadar! Siz de hikayelerinizin sitemizde yayınlanmasını istemez misiniz? Ee o zaman gönderin, yayınlayalım!

14 Temmuz 2009 Salı

Tam Satranç Forum Açıldı (Yeni Ve Orjinal!)

Tam Satranç Forum

FORUMUMUZA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

http://tamsatranc.tr.cx

Merhabalar arkadaşlar! Daha önce gerek ücretli, gerek ücretsiz forum sistemlerinden Tam Satranç'a forum açmıştık. Fakat bu sefer kesin olarak forumumuzu kurduk. Henüz ücretsiz bir alan adı üzerinden yayın yapıyor fakat yakında tamamen ücretli alan adına geçeceğimiz için o da ücretli olacak. Şuanda hiç bir ücretsiz forum kurma sisteminden yararlanmıyoruz. Tamamen kendi emeğimiz ile MySQL-FTP webmaster aracılığı ile kurulmuştur. Ve bu forumumuzda "orjinal paylaşım" ilkesini temel alıyoruz. Yani, daha önceden kurulmuş forumlardan, sitelerden içeriği alıp kopyala-yapıştır , kopyala-yapıştır yapmayacağız. En azından kopyalanan konuların üzerine ekleme yapacağız... Bu arada "fenerli" , yani Berkin arkadaşımızın istediği "Satranç Sözlük" de sitemizde açıldı. Herkesi bekleriz. Admin ve moderatör de arıyoruz.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

100'ün Üstünde Satranç Problemi

100'ün Üstünde Satranç Problemi

Merhabalar arkadaşlar! Şimdi sizlere .zip formatında bir Power Point sunumu formatındaki 100'ün üstünde satranç problemini sunacağım.. Problemler 100'ün üstündedir.. Yaklaşık 130 civarında.. Problemleri "Tam Satranç" kalitesiyle bilgisayarınıza indirebilir ve keyifle çözebilirsiniz. Herhangi bir virüs yoktur. Taranmıştır. Tüm alternatif linklere uploadlar bizzat kendimce yapılmıştır.

İndirme İçin Alternatif Linkler
Shared2 - Alternatif Link
RapidShare.de - Alternatif Link
Rapidshare.com - Alternatif Link
UploadYeri - Alternatif Link

Herhangi bir indirme linkinin süresi dolduğunda veya limiti aştığında kısacası indirilemez olduğunda diğer 4 alternatif linki kullanabilirsiniz. İndirmeler limitlendikçe linkler de yenilenecektir.

12 Temmuz 2009 Pazar

Playchess Projemiz


Merhabalar arkadaşlar, Tam Satranç sitesi olarak açıldığımız günden beri oldukça çok etkinlik düzenledik, düzenlemeye devam ediyoruz ve buna özen gösteriyoruz. Fakat bu sefer büyük bir projeye imza atmaya hazırlanıyoruz. Playchess bildiğiniz gibi en büyük internet sanal satranç ortamı. Biz bunu Tam Satranç imzası adı altında Türkçeleştirerek, grafiklerini ve modellemelerini geliştirerek, yabancı dil olan kısımlarını Türkçeleştirerek, daha kolay anlamanız için kılavuz hazırlayarak programı sizler için baştan yaratmaya karar verdik. Bunu bizzat ben yapmaya karar verdim :) Fakat kesin bir sonuçlanma tarihi yok. Fakat projemize başladık. İlk adımları yavaş yavaş oluşturuyoruz. Bunda bir katkısı olmasını isteyenler bizlere yorum-mesaj yoluyla ulaşabilirler. Proje ilerledikçe sitemizde duyuruları yapılacaktır.

Nevzat Süer

http://www.satrancokulu.com/grafik/2005/satrancci_suer.jpg

Türkçenin ses bayrağı Fazıl Hüsnü Dağlarca ise, Türkiye satrancının bayrağı da Nevzat Süer'dir (1926-1987). Türkiye'nin ilk "Uluslararası Usta"sı, 3 kez Türkiye Şampiyonu olan Nevzat Süer, Cumhuriyet Gazetesi'nde yıllarca yazmış olduğu satranç köşesiyle, kendi olanaklarıyla çıkardığı Süer Satranç Dergisi'yle, satranca adanmış bir hayattır.

Dünya satrancında 1600'lü yıllarda Greco, 1700'lü yıllarda Philidor, 1800'lü yıllarda Morphy maçları bilgisayar veritabanlarında kayıtlıyken, Türkiye satrancının hafızası hangi tarihlere dayanıyor? Çok acı bir gerçek ama 1990'lardaki oyunlara bile ulaşmak imkansız gibi. İnsanın içi burkuluyor. Bizim şampiyonlarımız, bizim tarihimiz nerede?


İşte bu tarihi kişiliklerden biri olan Nevzat Süer'in 1962 yılından başlayan 126 maçını pgn formatında sunuyoruz. İçinde dünya şampiyonu Petrosian'la yaptığı maç dahil.

Nevzat Süer PGN İndir

9 Temmuz 2009 Perşembe

Beyaz Oynar Kazanır



Beyaz oynar kazanır.

8 Temmuz 2009 Çarşamba

GM, IM, FM, WGM, WIM nedir?

Satranç sporcularına verilen unvanlardır. Örneğin GM (Grand Master - Büyük Usta) demektir ve satrançta alınabilecek en önemli unvandır. Bu unvanı hak etmek için en az 2500 elo ve belli turnuvalarda belli başarıları elde etmek gerekir.

ÜnvanElo (En az)
GM (Grand Master - Büyük Usta)2500
IM (International Master - Uluslararsı Usta)2400
FM (FIDE Master - FIDE Ustası)2300
CM (Candidate Master - Usta Adayı)2200
WGM (Woman Grandmaster - Bayan Büyük Usta)2400
WIM (Woman International Master - Bayan Uluslarası Usta)2300
WFM (Woman FIDE Master - Bayan FIDE Ustası)2200
WCM (Woman Candidate Master - Bayan Usta Adayı)2100
HGM (Honorary Grandmaster - Onursal Büyük Usta)
HM (Honorary Master - Onursal Usta)

Elo puanı dışında ünvanları alabilmek için başka koşullar da var. FM, CM, WFM, WCM olmak için bu puanları geçmek yeterli.
GM, IM, WGM, WIM olabilmek için başka şartları da sağlamış -norm kazanmmış- olmak lazım. Bazı turnuvalarda ise doğrudan ünvan kazanabiliyorsunuz. Örneğin Dünya Şampiyonasında ilk 16'ya kalırsanız GM, Dünya 10/12/16 Yaş Altı Şampiyonaları'nda ilk 3'te yer alırsanız FM olabiliyorsunuz.
Ünvan şartları hakkında detaylı bilgiyi FIDE'nin sitesinde bulabilirsiniz: www.fide.com/official/handbook.asp?level=B0101 (İngilizce)

Rakip Kural Dışı Hamle Yaparsa Ne Olur?

Satranç turnuvalarında 2 kez kuraldışı hale tamamlandığında (yani hamle yapılıp saate basıldıdığında) rakip oyuncununun süresine 2 dakika ekeklenir. Oyun kural dışı hamlenin öncesine getirilir. Üçüncü defa kuraldışı hamle tamamlandığı belirlenirse oyuncu yenik sayılır. FIDE Satranç kurallarında bu konuyla ilgili madde:

FIDE Satranç Kuralları-Yarışma Kuralları
Madde 7: Kuraldışı Durumlar


7.4.
a. Oyun sırasında kuraldışı bir hamlenin tamamlandığı belirlenirse, -buna, piyon terfisinin eksik yapılması ya da rakip şahın alınması da dahildir- konum, kuraldışı hamlenin hemen öncesine getirilir. Kuraldışı durumun hemen öncesi belirlenemiyorsa, oyun, bundan önceki belirlenebilen son konumdan devam eder. Saatler Madde 6.14.’e göre ayarlanır. Madde 4.3.’e göre kuraldışı hamle yerine başka bir hamle yapılır. Oyun bu düzeltilmiş pozisyondan devam edecektir.

b. Madde 7.4. a'ya göre gerekli uygulama yapıldıktan sonra, ilk iki kez için hakem rakip oyuncuya her seferinde iki dakika ekleyecektir; aynı oyuncunun üçüncü defa kuraldışı hamle yapması halinde, oyun bu oyuncu için hakem tarafından kayıp ilan edilecektir.

Milli Oyuncu Fatmanur Öney İle Röportaj

Özlem Hacıhaliloğlu : Fatmanur Hanım, öncelikle satranca ne zaman ve nasıl başladınız? Bize kendinizi anlatır mısınız ?

Fatmanur Öney : Satrancı 7 yaşında öğrendim. İstanbul'daki kuzenlerimiz, ağabeyime öğretiyorlar. (Çok sonradan kuzenlerime satrancı öğreten kişinin Nevzat Süer olduğunu öğrendim. Dayımın müzik camiasından arkadaşıymış .)
Mersin'e döndükten sonra O da bana öğretiyor. Fakat evde satranç takımımız olmadığı için kağıtların üstüne taşların ismini yazmıştık öyle öğrenmiştim, figürleri sonradan gördüm. Vezir yazan kağıdı kaldırıp vezir gibi oynatıyor, at yazan kağıdı da at gibi götürüyorduk. Böyle birkaç gün oynadıktan sonra babam gördü “Ne yapıyorsunuz?” dedi. “Satranç oynuyoruz” dedik. Güldü tabi, o gün gitti bize satranç takımı aldı.

Turnuvalarda oynamam Üniversite yıllarımda oldu. Sanıyorum 1983 yılıydı ve Yurt-Kur'un Satranç turnuvalarının ilkiydi. Bende o sıralarda Ankara'da Üniversitede öğrenciydim . Önce her yurtta elemeler yapılıp o yurdu temsilen 1 kişi İstanbul'daki turnuvaya götürüldü. Bende Mehmet Akif Ersoy Yurdu'nu temsilen katılmıştım İstanbul'daki yarışmalara... İlk turnuvamdı bu benim ve 3. oldum. Satranç camiasına her yeni gelene yapıldığı gibi benide teşvik ettiler sürdürmem için satrancı ve öyle devam ettim oynamaya.

Ö.H.: Ne zaman satranç sporcusu olmaya karar verdiniz ? Hangi etkenlerle hedefiniz büyüdü ?

Fatmanur Öney : Yukarıda söz ettiğim ilk turnuva benim için çok önemli oldu. Hiç bir hedef geçmedi o sıralar kafamdan, sadece oynamaktan zevk aldığımı gördüm. Turnuvanın evde oynamaktan farklı bir şey olduğunu anladım ve benim sevdiğim turnuvada oynamak oldu.

Ö.H.: Ailenizin o dönemde size desteği oldu mu ? Evlendikten sonra aile yaşamınız nasıl etkilendi ? Eşiniz Adil Feridun Öney ‘in satranççı olmanızdaki etkilerini ve desteğini anlatır mısınız ?

Fatmanur Öney :
Ailemin bana satranç oynamam konusunda hiç desteği olmadı. Hatta turnuvalarda oynamaya O'nları çok zor ikna ederek giderdim. Çoğu kez de Ankara'dan İstanbul'a (turnuvaya) aileme haber vermeden gittiğim olmuştur. Satrancı sürdürmemde eşimin çok desteğini gördüm. Ama birlikte çalışma anlamında çok fazla bir şey yapamadık. Çok kez birlikte çalışmaya karar vermişizdir ama bir türlü uygulamaya geçememişizdir. İş güç çocuk vs. derken hep bir engel olurdu mutlaka. Genellikle turnuva öncesi biraz hazırlık ve sonrasında da maç analizleri yapıyorduk.

Ö.H.:
Favori kitaplarınız var mıydı ? Yeni kitaplardan hangilerini tavsiye edersiniz ?

Fatmanur Öney : Herkesin elindeki şu meşhur kitap “Satrancın Esasları” benimde ilk kitaplarımdan biriydi. Kombinezon kitaplarım vardı. Artık şu ortamda kitap tavsiye etmeye ne gerek var, bilgisayar,internet Cd'ler gibi büyük kolaylıklar varken...

Ö.H.: İlk kez ülkemizi yurt dışında ne zaman temsil ettiniz ?

Fatmanur Öney :İlk kez 1988 Yılında Selanik Olimpiyatında Türkiye'yi temsil ettim.

Ö.H.:
Satranç hayatınızın en önemli karşılaşmasını kime karşı oynadınız , anlatır mısınız ? Hiç ünlü yabancı sporcularla maçınız oldu mu ?

Fatmanur Öney :Zonal turnuvalara gidince mecburen ünlü yabancılarla oynuyoruz tabi. Mesela 1990 yılında Pula -Yugoslavya- Macropuolou, Botsari vs. oynamıştım. Aslında daha ünlülerde var, ama aldığım sonuçlardan dolayı olsa gerek hafıza kaybı yaşıyorum hemen.

Ö.H.: Sizce bayanlar neden satrançta erkeklerle aynı seviyede değil? Neden kadınlar satrançta erkekler kadar başarılı olamıyor?

Fatmanur Öney :Benim kadın erkek arasında bunca yılda bulduğum en önemli ve satranca yansıyan fark; kadınlar çok ayrıntıcıdırlar, ayrıntıya çok fazla takıldıkları için bütünü görmekte zorlanıyorlar. Bütünü görebilmek satranç için önem taşıyor. Ayrıca ayrıntıdan bütüne ulaşmak çok zor, halbuki bütünden ayrıntıya zaten ulaşılıyor. Erkekler ise her şeye bütün olarak bakarlar ayrıntı ya sonradan gelir ya da hiç gelmez... Satrançta çok işlerine yarıyor bu durum tabi...
Son yıllarda ise satrançtaki kadın erkek farkı giderek kapanıyor.

Ö.H.: Çocuklarının satranç öğrenmesini isteyen ailelerimize tavsiyeleriniz var mı ? Satranç sporu çocuklarına sizce neler kazandıracak ?

Fatmanur Öney :
Ailelerin çocuklarını satranç oynamaları için zorlamamaları lazım. Zorlama çocuk için bıktırıcı olabiliyor. Çocuk yönlendirici olup da aile destek verdiği zaman başarı daha kalıcı oluyor gibi geliyor bana.
Satrancın herkese kazandırdığı klasik özellikleri kazandırır -plan yapma,alternatif düşünme,ileriyi görebilme ,esnek düşünebilme vs.- Ama tabi ki satranç oynamak çocuğun isteği ise..

Ö.H.: Size nice sağlıklı ,mutlu ve satranç dolu yıllar diliyorum, söyleşi için teşekkür ederim.

Fatmanur Öney
:Hazırladığınız sorular için ve bana ayırdığınız zaman için çok teşekkürler.

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Taze Satranç Problemi



Yukardaki oyunda sıra siyahta, siyahın ve beyazın en akıllı üç hamlesini bulun.

5 Temmuz 2009 Pazar

Anında Satranç Oyna!

Anında Satranç Oyna! Bilgisayara karşı "Tam Satranç" üzerinden satranç oynayabilirsiniz. "BAŞLA" 'ya tıklayarak hemen oynamaya başlayabilirsiniz.








NOT: Bazı arkadaşlar rok atamadıklarını söylediler. Rok atmak için şah'a tıkladıktan sonra rok atılacak köşedeki kaleye tıklayınız. "ROK" ne demek bilmiyorsanız buraya tıklayın!

4 Hamlede Mat



Beyaz oynar kazanır.

4 hamlede mat var.

Ustaların Oyunlarından Konumlar



Euwe - Van Mindeno maçından...17. hamle...Beyaz oynar kazanır.
----------------------------------------------------------------


Gioachino Greco vs NN maçından bir pozisyon... Beyaz oynar kazanır.
------------------------------------------------------------------------

Vladimir Kramnik - Peter Toth maçı... Beyaz oynar kazanır...
--------------------------------------------------------------

Garry Kasparov - İlya Smirin maçı...Beyaz oynar kazanır...

4 Temmuz 2009 Cumartesi

Tam Satranç Dergisi Projesi

Merhabalar arkadaşlar. Tam Satranç Dergisi projesini anlatacağım sizlere... İlk olarak çıkarmayı planladığımız dergimizin ismi "Tam Satranç Dergisi" olacak... Sitemiz ekibi tarafından hazırlanacak... Derginin ilk sayılarını internet üzerinden ücretsiz dağıtacağız.. Fakat ilerleyen sayılarda dergimiz tutarsa bir yayın evi ile anlaşıp bu işi yapabiliriz. İlk olarak kimler buna katılabilir, kimler editör olabilir, kimler bu işlerden anlar vs. bunları sormamız lazım. Eğer bu işlerden anlıyorsanız yorum olarak size ulaşabileceğimiz bir isim, soyisim ve e-mail verirseniz sizinle iletişim kurarız. Şimdi dergi projesine katılmak isteyenler aşağıdan başvurularını yapsınlar lütfen.. Başvurunuzda bunları belirtseniz yeter:

İSİM:
SOYİSİM:
YAŞ:
YAŞADIĞINIZ YER:
E-POSTA:

eğer bunları ciddi bir biçimde doldurursanız sizleri de "BAŞVURU LİSTESİ"'ne alacağız.

BAŞVURU LİSTESİ
1)
Haluk Can Elmadağ
2) Sıtkı Karapınar (pusula)
3) Berkin Durmaz
4) Vahdet Karakuş
5) Özgür Yılmaz

İskoç Açılışı

1.e4 e5 - 2.Af3 Ac6
En doğrudan oyun tarzı, e5’teki piyona saldırmaktır.


3.d4 exd4 - 4.Axd4
Bu açılışa, İskoç Açılışı denir.

Kasparov zaman, zaman büyük başarıyla İskoç Açılışı oynar. Siyah, 4…..Axd4? 5.Vxd4 hamleleriyle atları değiştirmekten bir şey kazanmaz. Bu pozisyonda Beyaz Vezir (aslında oyuna erken sokulmuştur) tahtanın ortasında saldırgan bir biçimde durmaktadır. Siyahın en iyi oyununun e4’teki piyona saldırmak olduğu düşünülür.

4….. Af6 - 5.Axc6
Beyaz, kendini bu değişime zorunlu hisetmelidir. 5.Ac3 Fb4 hamlesiyle e4’teki piyon tekrar saldırı altında kalır.

5….. bxc6 - 6.e5
Beyaz, e4 piyonuyla yapabileceğini yapmıştır. 6.Fd3 d5 7.exd5 cxd5 hamlelerinden sonra oyunun dinamik biçimde dengelendiği düşünülür.

6….. Ve7
Siyah, Beyazın e-piyonuna saldırısına kaldığı yerden devam eder.

7.Ve2 Ad5
Sonunda Siyah At oradan uzaklaşmaya zorlanıyor. Beyaz, Siyahın e5’teki piyonunu yok etme amacına ulaşmıştır ama pozisyon onun için o kadar da hoş değil sanırım. Siyah, Beyazın e5’teki piyonunu yere serecek olan d7-d6 hamlesiyle pozisyonu dengelemeye bir hamle uzakta.

8.c4
Beyaz şimdi de c4’teki Atı pasif kareye göndermeye çalışıyor.


8….. Fa6
Siyah, Beyazın c4’teki piyonuyla Veziri açmaza alarak resimdeki pozisyonu meydana getiriyor.

İskoç Açılışındaki bu pozisyon, iki taraf için de olabilecek en sıkıntılı pozisyonlardan birisidir. Bu ilginç açılışı açılış kitaplarından daha ileri düzeyde çalışmanız gerektiğine inanıyorum.

2 Temmuz 2009 Perşembe

2. Tam Satranç Turnuvası Başlıyor! (Kayıtlar Başladı! Herkes kaydolabilir!)

Merhabalar arkadaşlar... İlk turnuvamız sonuçlandı.. İlgili konuyu forumda bulabilirsiniz zaten... Vahdet Karakuş 1.'likle bitirdi.
2. turnuvamız hemen ardından başlıyor.. Kayıtlar başladı! Kayıtlar bundan sonra sadece www.tamsatranc.tr.gg adresine yaparsak sevinirim... Yoksa karışabiliyor...
www.tamsatranc.tr.gg adresine girdiğinizde anasayfadan kayıt bölümüne ulaşabilirsiniz... Teşekkürler! Soru & Sorunlarınızı Buradan Alabilirim..

1. Tam Satranç Turnuvası Bitti!

Evet arkadaşlar. Çok güzel bir turnuva oldu. Vahdet Karakuş birinci , Haluk Can Elmadağ ikinci , Özgür Yılmaz üçüncü oldu. Katılan ve katılmayan herkese teşekkürler.. Tüm detaylı bilgiler Aktif Satranç Forumumuzda paylaşıldı. Detaylı bilgi için tıklayınız!

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Çığ Gibi Büyüyen Bir Spor ; Satranç

http://img2.blogcu.com/images/a/f/s/afsinsari/resim.jpg


Tarihi çok eskilere dayanan, ülke yöneten padişahların, sultanların ve kralların birbirlerine üstünlük sağlamak için, satranç oyunu oynadıklarını duymayanınız yoktur. Satranç sporunun tarihi; güreş, cirit, atçılık, boks gibi çok eskilere dayanır. Bunu kimin veya kimlerin bulduğu pek bilinmese de, birçok ülkede oynandığı varsayılır. Ülkemizde yıllarca fazla rağbet görmedi.

Birçok ülke büyük yatırımlar yapıp şampiyonlar çıkarırken; biz hep seyirci kaldık.

Son yıllarda bunun farkına varıldı, büyük atılımlar gelişmeler yaşandı. Bunun tabi ki birçok sebebi vardır. Firmalar, kulüpler, kurumlar bu zekâ oyununa yatırım yapmaya başladılar. Özel ve resmi birçok turnuva tertip edildi. Tabi ki daha da önemlisi; Milli Eğitim Bakanlığı’nın bunu okullara ders olarak koyması, Bu olay, satrancın adını bile bilmeyen yerlere ulaşmasına sebep olmuş, birçok şampiyonların çıkmasına yol açmıştır. İkinci olarak, ülkemizin köklü bankalarından olan Türkiye İş Bankası’nın satranca eğilmesi, yatırım yapması, lig oluşturması, okullarda satranç odalarının oluşmasına maddi katkı koyması, çeşitli kitaplar yayınlaması, bu oyunun, spor dalının ülkemizde daha hızlı yayılmasına yol açtı diyebiliriz.

Satrancın okullara girmesi, okullarda faydalarının görülmesi, bunun neden çok hızlı geliştiğini bize anlatır. “Satranç kısaca nedir dersek, şunları söyleyebiliriz.”

—Özgüven

—Cesaret

—Toplum içinde yaşamanın önemi

—Kazanmak için birkaç yolun bulunması.

—Mantık

—Zamanı etkili kullanma

—Kazanmak için bazen küçük kayıplar vermenin gerektiği.

—Ezberciliği kabul etmeyen

—Birey değil toplum

—İleri görüşlülük

—Cömertlik

Satrancın yeni geliştiği dönemlerde belli yaştan küçük çocukları sıkacağını, onlara fayda vermeyeceği söylendi. Fazla bir faydasının olmayacağını, hatta diğer bazı kâğıt oyunları gibi çocukları yanlış yerlere yönlendireceği endişesi taşındı. İkinci sınıf bir spor dalı olarak görüldü. Başka bir etkinlik söz konusu olunca satrançtan vazgeçildi veya vaz geçirtildi.

Özel, resmi turnuvaların düzenlenmesi… Liglerin oluşturulması… Federasyonun kurulması ve etkin hale getirilmesi… Okullar arası yarışmalar… Uğraşan sayısını artırdığı gibi, maddi olarak ta büyük kaynakların akmasına yol açtı.

Geçen hafta özel bir şirketin düzenlemiş olduğu bir turnuvaya gittim. Katılan çocukların büyük bir çoğunluğu on yaşın altındaydı. Bu hem beni “çok şaşırttı” hem de ne kadar yol alındığının bir kanıtı olduğunu gösterdi.

Başka çoğu uğraşta, bu çocukların bu kadar uzun süre kendini verdiğini göremezsiniz. Çocuklar bu spora “o kadar ilgi duyuyorlar ki” sıkılmadan, bıkmadan karşılıklı; dakikalarca oynayabiliyorlar.

Hiperaktif, aşırı hareketli, kendini frenleyemeyen, bazı davranışlarıyla zarar veren çocuklar; satranç oynadıktan sonra bu yönlerini tırpanladıkları görülür. “Çocuklarınızı herhangi bir endişeye kapılmadan satranca yönlendirebilirsiniz.”