5 Eylül 2009 Cumartesi

Tam Satranç BETA

Merhabalar satranç severler. 1 ay sonra yeniden bir güncelleştirme mesajıyla karşınızdayız. Neredeyse 2 aydır güncellenmeyen satranç sitemizi 5. ayında tekrar hayata döndürmeyi düşünmekteyiz. Bugün sitemizin 5. ayının 5. günü :) Bu nedenle bir kararla beraber büyüyerek sizlere daha büyük ve daha kullanışlı bir web satranç arşivi oluşturmayı planlamaktayız. Bunu da istekli olan diğer satranç severleri aramıza katarak yaşamayı, yaşatmayı düşünüyoruz. Bunu da ancak kadromuza yeni kişiler alarak yapabiliriz. Bugüne kadar Türk satrancını geliştirme amacında yaptığımız çalışmaları kadromuzu büyüterek satranca katkılarımızı da büyütüyoruz. Umarım yeni sitemizi beğenirsiniz.. Yeni sitemiz şuanda yapımda ve Başlangıç, Orta, İleri seviyelere göre de bir rehber hazırlamaktayız. Bu süreç 6 ay'a kadar uzayabilir. Çünkü Türkiye'de ilk defa detaylı bir satranç rehber, arşiv ve turnuva sistemi kuruyoruz. Ayrıca bunun yanında; satrancın kullanışlı programlarını Türkçeleştirip, en kullanışlı hale getirme çalışmalarımız da var. Ayrıca bunun da yanında turnuvalar için kendi sistemimizi kurma çalışmaları da var. Fakat bunlar tabiiki uzun vadeli işler ve yatırımlar. Bu nedenle 6 ay'a kadar bu çalışmalarımız sürebilir. Bu sırada satranç adına çalışmalarımız kesinlikle devam edecektir. Biz, Tamsatranç ekibi olarak; bu yeni sisteme geçiş dönemine "BETA Sürümü" ismini veriyoruz. Ve bugünden itibaren, yani açılışımızın 5. ayının 5. gününden itibaren beta sürümüne girip, zorlu aşamalar içeren bir satranç sitesine doğru yolculuğa çıkıyoruz. Bu büyük ses getirecek olan satranç sistemimize, rehberimize, forumumuza, arşivimize katkıda bulunmak isteyen kişilerin de bizlerle site üzerinden irtibata geçmesi önemle rica olunur :)

4 Ağustos 2009 Salı

Tam Satranç Geri Dönüyor!

Merhabalar arkadaşlar. Uzun bir süredir satranç arşivimiz güncellenmiyordu! Fakat eski ve canlı satranç formumuza dönüyoruz :) 3 ayı beraber Tam Satranç'la beraber geride bıraktık.. Artık toparlanma vakti geldi de geçiyor bile.. Bildiğiniz gibi yaklaşık olarak 3 haftadan beri blogumuz doğru düzgün güncellenmiyordu. Fakat bu tarihten sonra yine satranç paylaşımlarımıza son hızda devam edeceğiz.. Artık daha geniş bir satranç arşivimiz olacak.. :) Umarım yenilenmiş Tam Satranç'ımızı beğenirsiniz :=) İletmek istediklerinizi de "tamsatranc@gmail.com" adresine gönderebilirsiniz!

29 Temmuz 2009 Çarşamba

Satranç Hikayelerinizi Yayınlıyoruz!

Merhabalar arkadaşlar. Yine Tam Satranç olarak bir ilke imza atmak istiyoruz ve büyük bir satranç hikaye arşivi oluşturmaya başlıyoruz. Bu arşivi nasıl oluşturacağımızı bilmiyorsanız analtalım;
Bu seferki arşivimizi sizlerin yardımları ile yapacağız. Naısl mı olacak? Bu sefer sizin de hikayelerinizi alıyoruz! Yayınlanmasını istediğiniz hikayelerinizi tamsatranc@gmail.com
adresine gönderiyorsunuz, biz de yayınlıyoruz! İşte bu kadar! Siz de hikayelerinizin sitemizde yayınlanmasını istemez misiniz? Ee o zaman gönderin, yayınlayalım!

14 Temmuz 2009 Salı

Tam Satranç Forum Açıldı (Yeni Ve Orjinal!)

Tam Satranç Forum

FORUMUMUZA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

http://tamsatranc.tr.cx

Merhabalar arkadaşlar! Daha önce gerek ücretli, gerek ücretsiz forum sistemlerinden Tam Satranç'a forum açmıştık. Fakat bu sefer kesin olarak forumumuzu kurduk. Henüz ücretsiz bir alan adı üzerinden yayın yapıyor fakat yakında tamamen ücretli alan adına geçeceğimiz için o da ücretli olacak. Şuanda hiç bir ücretsiz forum kurma sisteminden yararlanmıyoruz. Tamamen kendi emeğimiz ile MySQL-FTP webmaster aracılığı ile kurulmuştur. Ve bu forumumuzda "orjinal paylaşım" ilkesini temel alıyoruz. Yani, daha önceden kurulmuş forumlardan, sitelerden içeriği alıp kopyala-yapıştır , kopyala-yapıştır yapmayacağız. En azından kopyalanan konuların üzerine ekleme yapacağız... Bu arada "fenerli" , yani Berkin arkadaşımızın istediği "Satranç Sözlük" de sitemizde açıldı. Herkesi bekleriz. Admin ve moderatör de arıyoruz.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

100'ün Üstünde Satranç Problemi

100'ün Üstünde Satranç Problemi

Merhabalar arkadaşlar! Şimdi sizlere .zip formatında bir Power Point sunumu formatındaki 100'ün üstünde satranç problemini sunacağım.. Problemler 100'ün üstündedir.. Yaklaşık 130 civarında.. Problemleri "Tam Satranç" kalitesiyle bilgisayarınıza indirebilir ve keyifle çözebilirsiniz. Herhangi bir virüs yoktur. Taranmıştır. Tüm alternatif linklere uploadlar bizzat kendimce yapılmıştır.

İndirme İçin Alternatif Linkler
Shared2 - Alternatif Link
RapidShare.de - Alternatif Link
Rapidshare.com - Alternatif Link
UploadYeri - Alternatif Link

Herhangi bir indirme linkinin süresi dolduğunda veya limiti aştığında kısacası indirilemez olduğunda diğer 4 alternatif linki kullanabilirsiniz. İndirmeler limitlendikçe linkler de yenilenecektir.

12 Temmuz 2009 Pazar

Playchess Projemiz


Merhabalar arkadaşlar, Tam Satranç sitesi olarak açıldığımız günden beri oldukça çok etkinlik düzenledik, düzenlemeye devam ediyoruz ve buna özen gösteriyoruz. Fakat bu sefer büyük bir projeye imza atmaya hazırlanıyoruz. Playchess bildiğiniz gibi en büyük internet sanal satranç ortamı. Biz bunu Tam Satranç imzası adı altında Türkçeleştirerek, grafiklerini ve modellemelerini geliştirerek, yabancı dil olan kısımlarını Türkçeleştirerek, daha kolay anlamanız için kılavuz hazırlayarak programı sizler için baştan yaratmaya karar verdik. Bunu bizzat ben yapmaya karar verdim :) Fakat kesin bir sonuçlanma tarihi yok. Fakat projemize başladık. İlk adımları yavaş yavaş oluşturuyoruz. Bunda bir katkısı olmasını isteyenler bizlere yorum-mesaj yoluyla ulaşabilirler. Proje ilerledikçe sitemizde duyuruları yapılacaktır.

Nevzat Süer

http://www.satrancokulu.com/grafik/2005/satrancci_suer.jpg

Türkçenin ses bayrağı Fazıl Hüsnü Dağlarca ise, Türkiye satrancının bayrağı da Nevzat Süer'dir (1926-1987). Türkiye'nin ilk "Uluslararası Usta"sı, 3 kez Türkiye Şampiyonu olan Nevzat Süer, Cumhuriyet Gazetesi'nde yıllarca yazmış olduğu satranç köşesiyle, kendi olanaklarıyla çıkardığı Süer Satranç Dergisi'yle, satranca adanmış bir hayattır.

Dünya satrancında 1600'lü yıllarda Greco, 1700'lü yıllarda Philidor, 1800'lü yıllarda Morphy maçları bilgisayar veritabanlarında kayıtlıyken, Türkiye satrancının hafızası hangi tarihlere dayanıyor? Çok acı bir gerçek ama 1990'lardaki oyunlara bile ulaşmak imkansız gibi. İnsanın içi burkuluyor. Bizim şampiyonlarımız, bizim tarihimiz nerede?


İşte bu tarihi kişiliklerden biri olan Nevzat Süer'in 1962 yılından başlayan 126 maçını pgn formatında sunuyoruz. İçinde dünya şampiyonu Petrosian'la yaptığı maç dahil.

Nevzat Süer PGN İndir

9 Temmuz 2009 Perşembe

Beyaz Oynar Kazanır



Beyaz oynar kazanır.

8 Temmuz 2009 Çarşamba

GM, IM, FM, WGM, WIM nedir?

Satranç sporcularına verilen unvanlardır. Örneğin GM (Grand Master - Büyük Usta) demektir ve satrançta alınabilecek en önemli unvandır. Bu unvanı hak etmek için en az 2500 elo ve belli turnuvalarda belli başarıları elde etmek gerekir.

ÜnvanElo (En az)
GM (Grand Master - Büyük Usta)2500
IM (International Master - Uluslararsı Usta)2400
FM (FIDE Master - FIDE Ustası)2300
CM (Candidate Master - Usta Adayı)2200
WGM (Woman Grandmaster - Bayan Büyük Usta)2400
WIM (Woman International Master - Bayan Uluslarası Usta)2300
WFM (Woman FIDE Master - Bayan FIDE Ustası)2200
WCM (Woman Candidate Master - Bayan Usta Adayı)2100
HGM (Honorary Grandmaster - Onursal Büyük Usta)
HM (Honorary Master - Onursal Usta)

Elo puanı dışında ünvanları alabilmek için başka koşullar da var. FM, CM, WFM, WCM olmak için bu puanları geçmek yeterli.
GM, IM, WGM, WIM olabilmek için başka şartları da sağlamış -norm kazanmmış- olmak lazım. Bazı turnuvalarda ise doğrudan ünvan kazanabiliyorsunuz. Örneğin Dünya Şampiyonasında ilk 16'ya kalırsanız GM, Dünya 10/12/16 Yaş Altı Şampiyonaları'nda ilk 3'te yer alırsanız FM olabiliyorsunuz.
Ünvan şartları hakkında detaylı bilgiyi FIDE'nin sitesinde bulabilirsiniz: www.fide.com/official/handbook.asp?level=B0101 (İngilizce)

Rakip Kural Dışı Hamle Yaparsa Ne Olur?

Satranç turnuvalarında 2 kez kuraldışı hale tamamlandığında (yani hamle yapılıp saate basıldıdığında) rakip oyuncununun süresine 2 dakika ekeklenir. Oyun kural dışı hamlenin öncesine getirilir. Üçüncü defa kuraldışı hamle tamamlandığı belirlenirse oyuncu yenik sayılır. FIDE Satranç kurallarında bu konuyla ilgili madde:

FIDE Satranç Kuralları-Yarışma Kuralları
Madde 7: Kuraldışı Durumlar


7.4.
a. Oyun sırasında kuraldışı bir hamlenin tamamlandığı belirlenirse, -buna, piyon terfisinin eksik yapılması ya da rakip şahın alınması da dahildir- konum, kuraldışı hamlenin hemen öncesine getirilir. Kuraldışı durumun hemen öncesi belirlenemiyorsa, oyun, bundan önceki belirlenebilen son konumdan devam eder. Saatler Madde 6.14.’e göre ayarlanır. Madde 4.3.’e göre kuraldışı hamle yerine başka bir hamle yapılır. Oyun bu düzeltilmiş pozisyondan devam edecektir.

b. Madde 7.4. a'ya göre gerekli uygulama yapıldıktan sonra, ilk iki kez için hakem rakip oyuncuya her seferinde iki dakika ekleyecektir; aynı oyuncunun üçüncü defa kuraldışı hamle yapması halinde, oyun bu oyuncu için hakem tarafından kayıp ilan edilecektir.

Milli Oyuncu Fatmanur Öney İle Röportaj

Özlem Hacıhaliloğlu : Fatmanur Hanım, öncelikle satranca ne zaman ve nasıl başladınız? Bize kendinizi anlatır mısınız ?

Fatmanur Öney : Satrancı 7 yaşında öğrendim. İstanbul'daki kuzenlerimiz, ağabeyime öğretiyorlar. (Çok sonradan kuzenlerime satrancı öğreten kişinin Nevzat Süer olduğunu öğrendim. Dayımın müzik camiasından arkadaşıymış .)
Mersin'e döndükten sonra O da bana öğretiyor. Fakat evde satranç takımımız olmadığı için kağıtların üstüne taşların ismini yazmıştık öyle öğrenmiştim, figürleri sonradan gördüm. Vezir yazan kağıdı kaldırıp vezir gibi oynatıyor, at yazan kağıdı da at gibi götürüyorduk. Böyle birkaç gün oynadıktan sonra babam gördü “Ne yapıyorsunuz?” dedi. “Satranç oynuyoruz” dedik. Güldü tabi, o gün gitti bize satranç takımı aldı.

Turnuvalarda oynamam Üniversite yıllarımda oldu. Sanıyorum 1983 yılıydı ve Yurt-Kur'un Satranç turnuvalarının ilkiydi. Bende o sıralarda Ankara'da Üniversitede öğrenciydim . Önce her yurtta elemeler yapılıp o yurdu temsilen 1 kişi İstanbul'daki turnuvaya götürüldü. Bende Mehmet Akif Ersoy Yurdu'nu temsilen katılmıştım İstanbul'daki yarışmalara... İlk turnuvamdı bu benim ve 3. oldum. Satranç camiasına her yeni gelene yapıldığı gibi benide teşvik ettiler sürdürmem için satrancı ve öyle devam ettim oynamaya.

Ö.H.: Ne zaman satranç sporcusu olmaya karar verdiniz ? Hangi etkenlerle hedefiniz büyüdü ?

Fatmanur Öney : Yukarıda söz ettiğim ilk turnuva benim için çok önemli oldu. Hiç bir hedef geçmedi o sıralar kafamdan, sadece oynamaktan zevk aldığımı gördüm. Turnuvanın evde oynamaktan farklı bir şey olduğunu anladım ve benim sevdiğim turnuvada oynamak oldu.

Ö.H.: Ailenizin o dönemde size desteği oldu mu ? Evlendikten sonra aile yaşamınız nasıl etkilendi ? Eşiniz Adil Feridun Öney ‘in satranççı olmanızdaki etkilerini ve desteğini anlatır mısınız ?

Fatmanur Öney :
Ailemin bana satranç oynamam konusunda hiç desteği olmadı. Hatta turnuvalarda oynamaya O'nları çok zor ikna ederek giderdim. Çoğu kez de Ankara'dan İstanbul'a (turnuvaya) aileme haber vermeden gittiğim olmuştur. Satrancı sürdürmemde eşimin çok desteğini gördüm. Ama birlikte çalışma anlamında çok fazla bir şey yapamadık. Çok kez birlikte çalışmaya karar vermişizdir ama bir türlü uygulamaya geçememişizdir. İş güç çocuk vs. derken hep bir engel olurdu mutlaka. Genellikle turnuva öncesi biraz hazırlık ve sonrasında da maç analizleri yapıyorduk.

Ö.H.:
Favori kitaplarınız var mıydı ? Yeni kitaplardan hangilerini tavsiye edersiniz ?

Fatmanur Öney : Herkesin elindeki şu meşhur kitap “Satrancın Esasları” benimde ilk kitaplarımdan biriydi. Kombinezon kitaplarım vardı. Artık şu ortamda kitap tavsiye etmeye ne gerek var, bilgisayar,internet Cd'ler gibi büyük kolaylıklar varken...

Ö.H.: İlk kez ülkemizi yurt dışında ne zaman temsil ettiniz ?

Fatmanur Öney :İlk kez 1988 Yılında Selanik Olimpiyatında Türkiye'yi temsil ettim.

Ö.H.:
Satranç hayatınızın en önemli karşılaşmasını kime karşı oynadınız , anlatır mısınız ? Hiç ünlü yabancı sporcularla maçınız oldu mu ?

Fatmanur Öney :Zonal turnuvalara gidince mecburen ünlü yabancılarla oynuyoruz tabi. Mesela 1990 yılında Pula -Yugoslavya- Macropuolou, Botsari vs. oynamıştım. Aslında daha ünlülerde var, ama aldığım sonuçlardan dolayı olsa gerek hafıza kaybı yaşıyorum hemen.

Ö.H.: Sizce bayanlar neden satrançta erkeklerle aynı seviyede değil? Neden kadınlar satrançta erkekler kadar başarılı olamıyor?

Fatmanur Öney :Benim kadın erkek arasında bunca yılda bulduğum en önemli ve satranca yansıyan fark; kadınlar çok ayrıntıcıdırlar, ayrıntıya çok fazla takıldıkları için bütünü görmekte zorlanıyorlar. Bütünü görebilmek satranç için önem taşıyor. Ayrıca ayrıntıdan bütüne ulaşmak çok zor, halbuki bütünden ayrıntıya zaten ulaşılıyor. Erkekler ise her şeye bütün olarak bakarlar ayrıntı ya sonradan gelir ya da hiç gelmez... Satrançta çok işlerine yarıyor bu durum tabi...
Son yıllarda ise satrançtaki kadın erkek farkı giderek kapanıyor.

Ö.H.: Çocuklarının satranç öğrenmesini isteyen ailelerimize tavsiyeleriniz var mı ? Satranç sporu çocuklarına sizce neler kazandıracak ?

Fatmanur Öney :
Ailelerin çocuklarını satranç oynamaları için zorlamamaları lazım. Zorlama çocuk için bıktırıcı olabiliyor. Çocuk yönlendirici olup da aile destek verdiği zaman başarı daha kalıcı oluyor gibi geliyor bana.
Satrancın herkese kazandırdığı klasik özellikleri kazandırır -plan yapma,alternatif düşünme,ileriyi görebilme ,esnek düşünebilme vs.- Ama tabi ki satranç oynamak çocuğun isteği ise..

Ö.H.: Size nice sağlıklı ,mutlu ve satranç dolu yıllar diliyorum, söyleşi için teşekkür ederim.

Fatmanur Öney
:Hazırladığınız sorular için ve bana ayırdığınız zaman için çok teşekkürler.

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Taze Satranç Problemi



Yukardaki oyunda sıra siyahta, siyahın ve beyazın en akıllı üç hamlesini bulun.

5 Temmuz 2009 Pazar

Anında Satranç Oyna!

Anında Satranç Oyna! Bilgisayara karşı "Tam Satranç" üzerinden satranç oynayabilirsiniz. "BAŞLA" 'ya tıklayarak hemen oynamaya başlayabilirsiniz.








NOT: Bazı arkadaşlar rok atamadıklarını söylediler. Rok atmak için şah'a tıkladıktan sonra rok atılacak köşedeki kaleye tıklayınız. "ROK" ne demek bilmiyorsanız buraya tıklayın!

4 Hamlede Mat



Beyaz oynar kazanır.

4 hamlede mat var.

Ustaların Oyunlarından Konumlar



Euwe - Van Mindeno maçından...17. hamle...Beyaz oynar kazanır.
----------------------------------------------------------------


Gioachino Greco vs NN maçından bir pozisyon... Beyaz oynar kazanır.
------------------------------------------------------------------------

Vladimir Kramnik - Peter Toth maçı... Beyaz oynar kazanır...
--------------------------------------------------------------

Garry Kasparov - İlya Smirin maçı...Beyaz oynar kazanır...

4 Temmuz 2009 Cumartesi

Tam Satranç Dergisi Projesi

Merhabalar arkadaşlar. Tam Satranç Dergisi projesini anlatacağım sizlere... İlk olarak çıkarmayı planladığımız dergimizin ismi "Tam Satranç Dergisi" olacak... Sitemiz ekibi tarafından hazırlanacak... Derginin ilk sayılarını internet üzerinden ücretsiz dağıtacağız.. Fakat ilerleyen sayılarda dergimiz tutarsa bir yayın evi ile anlaşıp bu işi yapabiliriz. İlk olarak kimler buna katılabilir, kimler editör olabilir, kimler bu işlerden anlar vs. bunları sormamız lazım. Eğer bu işlerden anlıyorsanız yorum olarak size ulaşabileceğimiz bir isim, soyisim ve e-mail verirseniz sizinle iletişim kurarız. Şimdi dergi projesine katılmak isteyenler aşağıdan başvurularını yapsınlar lütfen.. Başvurunuzda bunları belirtseniz yeter:

İSİM:
SOYİSİM:
YAŞ:
YAŞADIĞINIZ YER:
E-POSTA:

eğer bunları ciddi bir biçimde doldurursanız sizleri de "BAŞVURU LİSTESİ"'ne alacağız.

BAŞVURU LİSTESİ
1)
Haluk Can Elmadağ
2) Sıtkı Karapınar (pusula)
3) Berkin Durmaz
4) Vahdet Karakuş
5) Özgür Yılmaz

İskoç Açılışı

1.e4 e5 - 2.Af3 Ac6
En doğrudan oyun tarzı, e5’teki piyona saldırmaktır.


3.d4 exd4 - 4.Axd4
Bu açılışa, İskoç Açılışı denir.

Kasparov zaman, zaman büyük başarıyla İskoç Açılışı oynar. Siyah, 4…..Axd4? 5.Vxd4 hamleleriyle atları değiştirmekten bir şey kazanmaz. Bu pozisyonda Beyaz Vezir (aslında oyuna erken sokulmuştur) tahtanın ortasında saldırgan bir biçimde durmaktadır. Siyahın en iyi oyununun e4’teki piyona saldırmak olduğu düşünülür.

4….. Af6 - 5.Axc6
Beyaz, kendini bu değişime zorunlu hisetmelidir. 5.Ac3 Fb4 hamlesiyle e4’teki piyon tekrar saldırı altında kalır.

5….. bxc6 - 6.e5
Beyaz, e4 piyonuyla yapabileceğini yapmıştır. 6.Fd3 d5 7.exd5 cxd5 hamlelerinden sonra oyunun dinamik biçimde dengelendiği düşünülür.

6….. Ve7
Siyah, Beyazın e-piyonuna saldırısına kaldığı yerden devam eder.

7.Ve2 Ad5
Sonunda Siyah At oradan uzaklaşmaya zorlanıyor. Beyaz, Siyahın e5’teki piyonunu yok etme amacına ulaşmıştır ama pozisyon onun için o kadar da hoş değil sanırım. Siyah, Beyazın e5’teki piyonunu yere serecek olan d7-d6 hamlesiyle pozisyonu dengelemeye bir hamle uzakta.

8.c4
Beyaz şimdi de c4’teki Atı pasif kareye göndermeye çalışıyor.


8….. Fa6
Siyah, Beyazın c4’teki piyonuyla Veziri açmaza alarak resimdeki pozisyonu meydana getiriyor.

İskoç Açılışındaki bu pozisyon, iki taraf için de olabilecek en sıkıntılı pozisyonlardan birisidir. Bu ilginç açılışı açılış kitaplarından daha ileri düzeyde çalışmanız gerektiğine inanıyorum.

2 Temmuz 2009 Perşembe

2. Tam Satranç Turnuvası Başlıyor! (Kayıtlar Başladı! Herkes kaydolabilir!)

Merhabalar arkadaşlar... İlk turnuvamız sonuçlandı.. İlgili konuyu forumda bulabilirsiniz zaten... Vahdet Karakuş 1.'likle bitirdi.
2. turnuvamız hemen ardından başlıyor.. Kayıtlar başladı! Kayıtlar bundan sonra sadece www.tamsatranc.tr.gg adresine yaparsak sevinirim... Yoksa karışabiliyor...
www.tamsatranc.tr.gg adresine girdiğinizde anasayfadan kayıt bölümüne ulaşabilirsiniz... Teşekkürler! Soru & Sorunlarınızı Buradan Alabilirim..

1. Tam Satranç Turnuvası Bitti!

Evet arkadaşlar. Çok güzel bir turnuva oldu. Vahdet Karakuş birinci , Haluk Can Elmadağ ikinci , Özgür Yılmaz üçüncü oldu. Katılan ve katılmayan herkese teşekkürler.. Tüm detaylı bilgiler Aktif Satranç Forumumuzda paylaşıldı. Detaylı bilgi için tıklayınız!

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Çığ Gibi Büyüyen Bir Spor ; Satranç

http://img2.blogcu.com/images/a/f/s/afsinsari/resim.jpg


Tarihi çok eskilere dayanan, ülke yöneten padişahların, sultanların ve kralların birbirlerine üstünlük sağlamak için, satranç oyunu oynadıklarını duymayanınız yoktur. Satranç sporunun tarihi; güreş, cirit, atçılık, boks gibi çok eskilere dayanır. Bunu kimin veya kimlerin bulduğu pek bilinmese de, birçok ülkede oynandığı varsayılır. Ülkemizde yıllarca fazla rağbet görmedi.

Birçok ülke büyük yatırımlar yapıp şampiyonlar çıkarırken; biz hep seyirci kaldık.

Son yıllarda bunun farkına varıldı, büyük atılımlar gelişmeler yaşandı. Bunun tabi ki birçok sebebi vardır. Firmalar, kulüpler, kurumlar bu zekâ oyununa yatırım yapmaya başladılar. Özel ve resmi birçok turnuva tertip edildi. Tabi ki daha da önemlisi; Milli Eğitim Bakanlığı’nın bunu okullara ders olarak koyması, Bu olay, satrancın adını bile bilmeyen yerlere ulaşmasına sebep olmuş, birçok şampiyonların çıkmasına yol açmıştır. İkinci olarak, ülkemizin köklü bankalarından olan Türkiye İş Bankası’nın satranca eğilmesi, yatırım yapması, lig oluşturması, okullarda satranç odalarının oluşmasına maddi katkı koyması, çeşitli kitaplar yayınlaması, bu oyunun, spor dalının ülkemizde daha hızlı yayılmasına yol açtı diyebiliriz.

Satrancın okullara girmesi, okullarda faydalarının görülmesi, bunun neden çok hızlı geliştiğini bize anlatır. “Satranç kısaca nedir dersek, şunları söyleyebiliriz.”

—Özgüven

—Cesaret

—Toplum içinde yaşamanın önemi

—Kazanmak için birkaç yolun bulunması.

—Mantık

—Zamanı etkili kullanma

—Kazanmak için bazen küçük kayıplar vermenin gerektiği.

—Ezberciliği kabul etmeyen

—Birey değil toplum

—İleri görüşlülük

—Cömertlik

Satrancın yeni geliştiği dönemlerde belli yaştan küçük çocukları sıkacağını, onlara fayda vermeyeceği söylendi. Fazla bir faydasının olmayacağını, hatta diğer bazı kâğıt oyunları gibi çocukları yanlış yerlere yönlendireceği endişesi taşındı. İkinci sınıf bir spor dalı olarak görüldü. Başka bir etkinlik söz konusu olunca satrançtan vazgeçildi veya vaz geçirtildi.

Özel, resmi turnuvaların düzenlenmesi… Liglerin oluşturulması… Federasyonun kurulması ve etkin hale getirilmesi… Okullar arası yarışmalar… Uğraşan sayısını artırdığı gibi, maddi olarak ta büyük kaynakların akmasına yol açtı.

Geçen hafta özel bir şirketin düzenlemiş olduğu bir turnuvaya gittim. Katılan çocukların büyük bir çoğunluğu on yaşın altındaydı. Bu hem beni “çok şaşırttı” hem de ne kadar yol alındığının bir kanıtı olduğunu gösterdi.

Başka çoğu uğraşta, bu çocukların bu kadar uzun süre kendini verdiğini göremezsiniz. Çocuklar bu spora “o kadar ilgi duyuyorlar ki” sıkılmadan, bıkmadan karşılıklı; dakikalarca oynayabiliyorlar.

Hiperaktif, aşırı hareketli, kendini frenleyemeyen, bazı davranışlarıyla zarar veren çocuklar; satranç oynadıktan sonra bu yönlerini tırpanladıkları görülür. “Çocuklarınızı herhangi bir endişeye kapılmadan satranca yönlendirebilirsiniz.”

30 Haziran 2009 Salı

Alekhine'in Uydurma 5 Vezirli Oyunu

İnanılmaz! Ama inanılmaz olan herşey gerçek olmak zorunda değil tabi ki! İlk önce şunu söylemeliyim ki bu oyun sahte! Bu oyun hiç oynanmadı. Sadece Alekhine'in hayal gücünün eseri. Büyük ihtimalle böyle bir şey yapmak aklına 1929 yılında, Fransız satranççı ve etüdçü Lazard'ın otobiyografisine önsöz yazarken gelmişti: "Daima kalıcı bir şey yaratmak için, yalnız başıma yaratabilmek isterdim, oyunlarımdaki gibi, planımı rakibinkine göre ayarlama gerekliliği olmadan. Ah! O rakip, güzellik anlayışı hep benimkinden farklı olan o gönülsüz işbirlikçi! Gücü, hayali ve tekniği hep yardım için yetersiz kalır! Ne büyük bir işkence düşünce ve fantazimin başka bir insan tarafından bağlanması!" Tim Krabbe. Oğul Köseoğlu'na çeviri için teşekkürler.

Garipliklerle ilgilenen her satranç oyuncusunun bir zaman sorduğu bir soru vardır : " Bir satranç maçında aynı anda en fazla kaç vezir görülmüş? Standart cevap hep aşağıdaki maç olmuştur :

Alekhine - Grigoriev, Moskova 1915
Oyunu izleyin

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Ac3 Af6 4.Fg5 Fb4 5.e5 h6 6.exf6 hxg5 7.fxg7 Kg8 8.h4 gxh4 9.Vg4 Fe7 10.g3 c5 11.gxh4 cxd4 12.h5 dxc3 13.h6 cxb2 14.Kb1 Va5+ 15.Şe2 Vxa2 16.h7 Vxb1 17.hxg8V+ Şd7 18.Vxf7 Vxc2+ 19.Şf3 Ac6 20.Vgxe6+ Şc7 21.Vf4+ Şb6 22.Vee3+ Fc5 23.g8V b1V



Diyagramdaki pozisyon satranç literatüründe en çok basılmış diyagramlar arasında yer alır. Garip ama bu şöhret Alekhine'in şimdi oynayacağı hamleye dayanır: 24.Kh6 !! Beş vezirin muazzam potansiyeli arasından sakin bir kale hamlesi. Tehdit 25. Vd8 mat! Siyah tüm devam yollarında kaybediyor! a) 24... Fxe3 25.Vd8+ Şc5 ve artık beyaz iki farklı mattan birini seçebilir 26.Vfd6+ Şd4 27.V8f6+ Ae5+ 28.Vfxe5 mat (Alekhine) ya da 26.Vxd5+ Şb6 (Şxd5 27.Vd6 mat) 27.Vd8+ Şc5 28.Vfd6 mat. b) 24...Vxf1 25.Vb4+ Vb5 (25... Şc7 26.Vg3+ hemen mat olur) 26.Vd8+ Şa6 27.Vea3+




Alekhine'in , "En İyi Oyunlarım 1908-1923" kitabında da verdiği bu diyagramın altında yazdığı gibi iki hamle sonra beyaz mat eder... c) 24... a6 (veya ...a5) 25.Kxc6+ bxc6 (25... Şxc6 26. Ve6 ve iki hamle sonra mat) 26.Vd8+ Şa7 27.Vde7+ Fb7 (Kotov) ve siyah mattan kurtulur, fakat oyunsonuna bir vezir eksik girmek koşuluyla! d) 24... Ve4+ 25. V3xe4 dxe4+ 26. Şg3 Vxf1 27. Vb3+ ve beyaz basitçe kazanır.

İnanılmaz! Ama inanılmaz olan herşey gerçek olmak zorunda değil tabi ki! İlk önce şunu söylemeliyim ki bu oyun sahte! Bu oyun hiç oynanmadı. Sadece Alekhine'in hayal gücünün eseri. Büyük ihtimalle böyle bir şey yapmak aklına 1929 yılında, Fransız satranççı ve etüdçü Lazard'ın otobiyografisine önsöz yazarken gelmişti : "Daima kalıcı bir şey yaratmak için, yalnız başıma yaratabilmek isterdim, oyunlarımdaki gibi, planımı rakibinkine göre ayarlama gerekliliği olmadan. Ah! O rakip, güzellik anlayışı hep benimkinden farklı olan o gönülsüz işbirlikçi! Gücü, hayali ve tekniği hep yardım için yetersiz kalır! Ne büyük bir işkence düşünce ve fantazimin başka bir insan tarafından bağlanması!" Alekhine'in bu oyunu tek başına nasıl yarattığı da, Amerikalı satranç tarihçisi Dr. Buschke'nin 50'lerin başında Chess Life dergisinde yayınladığı bir dizi makale ile ilk defa ortaya çıkardığı, çok ilginç bir hikayedir. 1915 Moskova Satranç Kulübü Birinciliği, yılın son aylarında oynanmıştı. Alekhine'in 11de 10.5 ile birinciliği kazandığı bu unutulun turnuvadan hala hatırlarda kalabilmiş birkaç isim daha vardır: Zubarev, Nenarokov ve aralarında en ünlüsü N.D. Grigoriev (1895-1938) Grigoriev teorisyen ve final uzmanı olarak ün yapmıştı (hala piyon finallerinde en büyük otoritelerden biri olarak görülür.) Ayrıca 1921 ve 1924 yıllarında Moskova Birinciliğini kazanmış kuvvetli bir satranççıydı. 1915 turnuvasının altıncı turunda Grigoriev - Alekhine maçı oynandı. Grigoriev beyaz, Alekhine ise siyah taşlarla oynuyorlardı. Bu ilginç maçı Alekhine zamanın Rus satranç gazetesi Shakhmatny Vyestnik için analiz etti.

Grigoriev - Alekhine, Moskova, 13 Kasım 1915
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Ac3 Af6 4.Fg5 Fb4 5.e5 h6 6.exf6 hxg5 7.fxg7 Kg8 8.h4 gxh4 9.Vg4 Fe7 10.g3 c5



11.0-0-0

Yukarıdaki gibi 11.gxh4 değil. Alekhine'nin yorumu şöyleydi : "11.gxh4'ü 11... Ff6 ile yanıtlamayı planlamıştım çünkü 11...cxd4 hamlesi hesaplaması çok zor olan ve muhtemelen siyah için pek avantajlı olmayacak karışıklıklara yol açacaktı. İşte bu hamleden sonra oluşabilecek fantastik varyantlardan bir örnek :" Devamında ise Alekhine hamle hamle '5 Vezir Maçı'nı veriyor. Yani eğer '5 Vezir Maçı' gerçek olsaydı, Alekhine bu maçı kaybedecekti ... Bu sırada gerçek Grigoriev - Alekhine maçı da şöyle devam etti : (ünlem ve soru işaretleri Alekhine tarafından koyulmuştur.)

11...Ac6 12.dxc5 Va5(!) 13.Şb1 e5? 14.Vh5 Fe6 15.Axd5? Fxd5 16.Kxd5 Ab4! 17.Kxe5 Vxa2+ 18.Şc1 0-0-0 19.Fd3 Va1+ 20.Şd2 Vxb2 21.Şe3 Ff6(!) 22.Vf5+ Şb8 23.Ke4 Axd3 24.cxd3 Fd4+ 25.Şf4 Vxf2+ (0-1)

Buraya kadar herşey çok iyi. '5 Vezir Maçı' yayınlandı ve içinde tek bir yalan yok. Ama daha sonra, Alekhine bu oyunu gerçekte oynamadığı için o kadar üzülmüş olmalı ki, belki de okuyucularını bu üzgünlüğü paylaşmaktan alıkoymak için "En İyi Oyunlarım 1908-1923" kitabına 1927 yılında bir ekleme yaptı. Kitabın 26. oyunu olan Tarrasch-Alekhine, Petersburg 1914 şöyledir : 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Ac3 Af6 4.Fg5 Fb4 ve Tarrasch burada 5.exd5 oynadığında Alekhine şöyle der : "İlginç olan bir diğer varyant da Chigorin devamyoludur: 5.e5 h6 6.exf6 hxg5 7.fxg7 Kg8 8.h4 gxh4 ve 9...Vh5 yerine 9...Vg4!. 1915 yılında yazar tarafından Moskova'da oynanmış bir oyun şöyle devam eder..." Ardından da tahmin edebileceğiniz gibi '5 Vezir Maçı' 3 diyagramla gelir - diyagram sayısı 49 hamlelik Tarrasch - Alekhine maçı ile aynıdır. Bu kitapta başka gariplikler de yok değil. (sayfa 240'taki Alekhine - Tenner partisi 15 hamlede mat ile sonuçlanmıştır fakat Tenner'e göre bu maç 23 hamlelik bir beraberliğin hayaleti. Belki de söylentilere takılıp kalmamamız gerekir. '5 Vezir Maçı' ile Alekhine satranç literatürüne, maçı sadece bir varyant olarak bıraksaydı asla gerçekleşemeyecek olan bir katkıda bulundu. Ayrıca gözden kaçırmamak gerekir ki Alekhine ne Grigoriev'in maçı kaybettiğini söyledi, ne de kendisinin maçı kazandığını. "Yazar tarafından oynanmış bir oyun" ifadesiyle, sadece yalanın yarısını söyledi ve "deha" şöhreti de yalanın geriye kalan yarısı tamamlama işini kendi kendine başardı. Yazar, kendisinden başka kime böyle ünlem yağdırabilirdi ki? Shakhmatny Vyestnik'in 1916 sayısı da herkesin kahve sehpasında yoktu tabi ki. Alekhine - Grigoriev maçı satranç dünyasının sadece en başarılı yalanı değil, aynı zamanda en başarısız analizlerinden birisidir. Alekhine'e sayısız ünlem kazandıran 24.Kh6 , esasında kazanmaz!



Bu konumda dört devamyolu analiz ettim : Fxe3, Vxf1, a6(a5) ve Ve4+. Hepsi de kaybediyor. Bu maçı gördüğüm hiçbir kaynak, analiz etmek bir yana dursun gözden kaçan bu hamleden bahsetmiyorlardı bile! 24...Fg4+ Siyah, tempo ile bütün mat tehditlerini savunuyor. Bu belki bir file mal olacak ama bu kadar ağır topun bulunduğu bir konumda bir filin lafı bile olmaz. 25.Vgxg4 Fxe3 26.Vxe3+ ( 26.Vb4+? Vxb4 27.Vxb4+ Şc7 28.Vd6+ Şb6 ve beyaz, şah çekmeye devam etse iyi olur yoksa 29.fxe3 Ve4+ 30.Şf2 Ke8 ve ...d4 ten sonra kazanç şansı kalmayacak. 29...Vc5 in ardından kazanca oynayan taraf siyah olabilir.)
26... Vc5 Beyaz bir fil önde ama siyahın karşılığında iki bağlı geçer piyonu var. Kalesi de geçerinin arkasında iyi yer tutmuş halde. Beyazın hala saldırı şansları var ama genel bir bakış siyahın beraberlik yapmada çok da zorlanmayacağını gösteriyor. İşte birkaç varyant: a) 27.Fe2 Vxe3+ 28.fxe3 Kf8+ ve şimdi 29.Şg2 Ve1 30.Vd4+ Şc7 31.Vxd5! siyah için tehlikelidir fakat, 28...Şc5 iyi görünüyor. Konum çok gergin ve iki tarafa için de şanslar var. b) 27.Şg2 Vxe3 28.fxe3 Vb2+ 29.Fe2 a5 ya da 29.Şh1 Kh8 ve beyazın kazanç şanslarına inanmak oldukça zor. c) 27.Ve2? Vf8+ 28.Vf4 Vxf4+ 29.Şxf4 Vc1+ 30.Ve3+ Vxe3+ 31.Şxe3 a5 ve a-piyonu en az beraberliği garantiler. d) 27.Vgd4 d1) 27...Vf5+ 28.Şg2 Kg8+ 29.Şh1 Vxd4 30.Vxd4+ Şc7 31.Vh4 a5 ya da 31... Kf8 ve ardından a5. Siyahın materyale karşı yeterli karşı oyunu olması gerekir. d2) 27...Vgd4 Kf8+ 28.Şg2 Kg8+ 29.Şh2 Vxd4 30.Vxd4+ Şc7 31.Vf4+ Şb6 32.Ve3+ Şc7 33.Ve2 a5 34.Af3 a4 yine belirsizdir. e) 27.Vxc5+ Şxc5



Siyah şah tehlikede gibi görünse de o­na ulaşmak hiç de kolay değil. Siyah Vxf1 ve Ae5+ tehdit ediyor. 28.Şg2 en iyisi gibi görünüyor. e1) 28...Ve4+? 29.Vxe4 (29.f3 Vxg4+ 30.fxg4 a5 Siyaha iyi olmalı) 29...dxe4 30.Kh5+ Şd6 31.Fc4 ve siyahın başı dertte. e2) 28...a5 29.Kh5 ( Vc4 tehditiyle) 29...Vb4 (belki b5 bile oynanabilir) 30.Ve6 Kd8 31.Af3 ve a4 mümkün gibi görünüyor. Siyah hiç de fena değil. Bu tarz varyantların analizi tehlikelidir ve beyaz belki bir yerlerde daha iyi bir devam yoluna sahip olabilir. Ama gördüğüm kadarıyla 24.Kh6 kazanmıyor çünkü 24...Fg4+! beraberliği garantiliyor. Yani hikaye o kadar da iyi değil. Alekhine'in güzel 24.Kh6 sı kazanç getirmiyor. '5 Vezir Maçı' siyahın en iyi hamleleriyle beyaz taraftan kazanılamıyor. Aslında kabul etmek gerekir ki, bu denli karmaşık bir konumda hiç bir analiz nihai gerçekliğe ulaştığını kanıtlayamaz. Belki bir gün kazanç gösterilecek fakat belki de buna gerek yok, çünkü eğer bir iki hamle geri gidersek.... 22.Fd3 ! ve siyah terk edebilir.



Timman'a gösterdim. Bu, her kafadan bir sesin çıktığı analizlerden pek de etkilenmemiş gibiydi. Cevabı ise şöyle oldu : "Bu konumu iyice analiz etmek için ilk önce beş vezire ihtiyacımız var. Kimin evinde satranç takımının beş tane veziri var ki?"
Tim Krabbé 1985, 1998
Türkçe'ye çeviren : O.Oğul Köseoğlu 2004

Hoşgeldin Temmuz! Ay Başı Değerlendirmesi

Merhabalar arkadaşlar, iyi-kötü 2 ayı beraber geride bıraktık. Yeni bir aya giriyoruz. Temmuz! Yazın sıcağından bunaldıysanız, canınız sıkılıyorsa hadi gelin beraber satranç öğrenelim, bildiklerimizi paylaşalım ve satrancımız ile birlikte beynimizi de geliştirelim. Satranç, çoğu bilim adamına göre en çok zeka geliştiren oyundur. Bizde Tam Satranç ekibi olarak 2 ay önce başladığımız bu yolculuk ile beraber bir çok yeni şeyler öğrendik ve öğretmeye çalıştık. Umarım faydalı olabilmişizdir. Sizlere yapmayı planladığımız yeni projelerden bahsedeceğim... İlk olarak bir kaç yazar daha almayı düşünüyoruz. Bunların başında haftalardır üzerinde durduğumuz bir isim var. "Özgür Yılmaz", o da ekibimize ilk katılan yazarımız "Vahdet Karakuş" ile Aktif Satranç Forum'unda güzle paylaşımları olan iyi bir oyuncu. O da Tam Satranç olarak düzenlediğimiz ilk Gamyun satranç turnuvasına katıldı. Gerçekten çok iyi oynayan oyuncular hepsi. Vahdet'den sonra da onu ekibimize katıp, diğer satranç sevenler ile daha çok buluşmayı hedefliyoruz. Bunlardan bir diğeri ise etkinlikler. Tam Satranç ekibi olarak ilk düzenlediğimiz etkinliğimiz Tam Satranç 1. Sanal Satranç Turnuvası olmuştu. Gerçekten çok zevkli oldu ve olmaya da devam ediyor. Bu turnuvaların devamı da gelecektir. Bu 1. turnuvamızdı, bunun 2.si , 3.sü , 4.sü de gelecek. Yani anlayacağınız bu ay da satranca doyacağız :) Ve daha bunun gibi henüz yeni kurulan satranç forumumuz hakkında da çalışmalarımız var. O da bir "Tam Satranç" sitesi.
Ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.Şuanda sadece bu sitemiz üzerinde duruyoruz fakat her ziyaretçinin bilgilerini paylaşması pek kolay olmuyor. Gerçi yorum vs. tür servislerimiz var ama ne kadar yararlıdır tartışılır. Bu nedenle en yakın zamanda Tam Satranç Forumu'muz da tma anlamıyla aktif olacaktır.

Aylık değerlendirmemiz özetle budur... Diğer yazar arkadaşlarımın eklemek istedikleri bir şey varsa yazıyı düzenleyebiliriz... Yorumlarınızı, isteklerinizi, önerilerinizi, şikayetlerinizi bekliyoruz! Bol satrançlı günler dilerim!

28 Haziran 2009 Pazar

Analiz | Teichmann - Nimzowitsch (1-0)

Teichmann - Nimzowitsch
Carlsbad 1911
1.e4 e5 Af3 d6 3.d4 Af6 4.Af3 Abd7

Hanham Varyantı. Gelişim zordur ancak merkezi tutar. Siyahın konumunu sıkıştırabilir ama bu hamleye çirkin demek gerçeklerden sapmak olurdu.
5.Fc4 Fe7 6.0-0 0-0 7.Ve2 c6
Beyazların çıkış noktasını belirlemesine rağmen, siyahlar en azından merkezde bir çoğunluk sağlıyor.
8.a4
Oyunun kapalı yapısı açılışta piyon ilerlemelerine sebep olur.
8.Vc7 9.Fb3 a6
Sonunda "c" piyonunu sürmek için.
10.h3 exd4

Merkezin bırakılması burada mantıksız olarak düşünülmemelidir. Mutluluk kısa sürdüğü için mutsuzluk mudur? Her zaman mutlu olunamaz.
11.Axd4 Ke8
"e" piyonuna karşı yöneltilmiş baskı stratejisi.
12.Ff4 Ff8 13.f3 Ac5
Dikkatli öğrenci burada siyahların ileri karakol e5'i ele geçirmesini bekler, fakat siyahlar önce taş değişmek ister. Felç olmuş durumlarda bu tavsiye edilir.
14.Fa2 Ae6 15.Fxe6 Fxe6 16.Vd2 Kad8 17.Kfe1 Fc8 18.Kad1 Ad7

Gelişimini uyumlu bir şekilde tamamladığı için (her ne kadar uyum için gerçekte felç olmuş konumuna ayıracak fazla yeri yoksa da) siyahlar ileri karakolu ele geçirir.
19.Af5 Ae5
Hücumun geniş etkisi ile bölgeyi kontrol eder. f4 ile onu uzaklaştırma çabası "e" piyonunu zayıflatır.
20.Ad4 f6
"e" piyonunun yavaş yavaş zayıflayışına dikkat ediniz.
21.Şh1 Vf7 22.Vf2 Vg6 23.b3 Af7
Şimdi f5 hazırlanmıştır. Öğrenci burada Ae5'in neyi başardığını sorabilir. Beyazlar hiçbir işe kalkışamadığından, oldukça yeterlidir.
24.Şh2 Ke7 25.Ade2 f5
Felç olmuş eri öldürüyor.
26.Ag3 exf4?

Çok sabırsız. Kde8 oynanmalıydı.
27.Acxd4
fxe4?'ten sonra "e" piyonu mok zayıf düşerdi.
27.d5 28.Ac5 Kde8 29.Ad3 Kxe1
Siyahlar durumu eşitlemiştir.
30.Kxe1 Kxe1 31.Vxe1 Ve6 32.Vxe6 Fxe6 33.
Bu güzel hamle siyahların piyon çağunluğunu baskı altına alır. Siyahlar burada beraberlikle mutlu olmalıydı, ancak daha fazlasını istemiştir.
33.Fd6 34.f4 Şf8 35.Şg1 g6 36.Şf2 h5 37.Ac5 Fc8 38.a5 Ah6 39.b4 Şf7 40.c3 Ag8
Af5 ile oyun berabere olurdu.
41.Şf3 Af6 42.Fd4 Ae4 45.Ae2! Ff5
Yararı yok. Siyahlar bir piyon geridir, çoğunluğu felç olmuştur. Beyazlar ise hareketlidir.
46.g4 hxg4+ 47.hxg4 Ad2+
Fd7 ile kendi filini kendi kampında alıkoymak daha iyi olurdu.
48.Şg3 Fc2 49.Ag1 Şe6 50.Şh4 Fd1 51.Ah3 Ae4 52.f5+
Çoğunluğu ustalıkla avantafa dönüştürüyor.
52.gxf5 53.Af4+ Şf7 54.g5! Fg4 55.g6+ Şe7 56.g7 Şf7 57.Ag6
1-0

Tam Satranç Turnuvası Fikstür-Kurallar

GÜN SAAT KARŞILAŞMA
SALI 01:30 Haluk Can Elmadağ - Berkin Durmaz
SALI 02:15 Alber Kadir - Ali Yüksel
SALI 03:00 Vahdet Karakuş - Özgür Yılmaz
SALI 03:30 Onur Erdoğan - ? (RAKİP YOK)





(X) GALİBİYET = 1 PUAN KAZANDIRIR
(X) MALUBİYET = PUAN KAZANILMAZ
(X) BERABERLİK= 0,5 KAZANDIRIR
(X) KÜFÜR-HAKARET-KÖTÜ SÖZ= 0,5 PUAN KAYBETTİRİR
(X) OYNAYACAĞINIZ RAKİP GELMEZSE= 0,5 PUAN KAZANDIRIR

Tüm maçlar GAMYUN'dan yapılacaktır. Turnuvaya katılacak herkesin GAMYUN'dan hesap alması ve belirtilen saatte GAMYUN SATRANÇ SALON 6'da bulunup "canelmadag" nickine özel mesaj atarak oynayacağınız odayı bulmanız rica olunur. "canelmadag" rumuzlu oyuncu salon 6'da hangi odadaysa o odaya girip bekleyiniz...

www.gamyun.net



2. TUR

2. tur'a çıkmayı başarabilenler;
*Vahdet
*Onur
*Haluk Can Elmadağ
--
1. turun devam eden maçları:
*Alber Kadir- Ali Yüksel (1 Temmuz saat 13:00)

20 Haziran 2009 Cumartesi

Muzio Gambiti...

Merhaba,

Bugün sizlere Muzio Gambiti'ni anlatmayı düşünüyorum. Muzio Gambiti, Şah Gambiti'ne karşı yapılabilecek bir karşı gambittir. Şimdi Muzio Gambiti şu hamlelerden oluşur:

1-) e4 e5
2-) f4 exf4
3-) Af3 g5
4-) Fc4 g4
5-) O-O gxf3
6-) Vxf3 ... hamlelerinden oluşmaktadır. Gördüğünüz gibi siyahların gelişmiş hiçbir taşı yok. Beyazın ise fil, vezir, kale ve rok atmak suretiyle 4 basamak gelişim üstünlüğünü elinde bulundurduğunu görürüz. Bilmeyenlere öğrenip, bu açılışta gelişmelerini tavsiye ederim. Gerçekten güzel bir açılış.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/satranc/sat/flash/sahgambiti/sah_gambiti_1_bt.html

Bu adresten Şah Gambiti ile ilgili flaş dersi izleyebilirsiniz. İçinde Muzio Gambiti'de bulunmakta.

Saygılar...





19 Haziran 2009 Cuma

Merhaba!

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle beni yazarlığa kabul eden site yöneticimize teşekkür etmek istiyorum. Satrancın bilinmeyenleriyle dolu bir çölde yazarlığa başladık adeta. Satranç öyle bir oyun ki; tüm dünya ahalisi gece gündüz satranç oynasa yine de satrancın tüm sırlarını keşfetmek için asırlara ihtiyaç duyacaktır. Biz de bu çölde bildiklerimiz kadarını yazacağız. Satrancın her sırrını keşfetmek için tüm çölde ki kum taneciklerini teker teker dolaşarak bakmak lazım. Hem de yakıcı güneşin altında... Satrançta böyle bir oyundur işte. Ne kadar kum tanesi aldıysak, o kadar yazı yazabiliyoruz.

Satrancı iyi bir şekilde oynayabilmek için ilk önce taşların isimlerini, dizilişini ve hareketlerini öğrenmek zorundasınız. Sonra da satrancın vazgeçilmezlerinden olan, ayrıca her durumda işinize yarayabilecek notasyonu... Bunlar ilk adımlar, şimdi sıra geldi iyi bir oyun çıkarabilmek için yapabileceğimiz kurallara. Bu kuralların başı merkezi ele geçirmek. Merkezi ele geçirmek yetmiyor, merkeze bir sürü açıdan saldırılar var. Ya bunlar... Bunların dışında sizin temel ilkeleri bilmeniz gerekiyor. İyi bir oyuncu olabilmek için bunların dışında binlerce ilke var.

Şu ana kadar hiç kimse satrancın tüm ilkelerini kavrayamadı. Garry Kasparov, Robert Bobby Fischer, Jose Raul Capablanca, Wilhelm Steinitz... gibi dünyaca ünlü ve usta oyunculardan kaçı tüm fikirler kavrayabilmiş? Elbette hiç birisi... Bizler de bildiğimiz kadarıyla oynuyoruz. Satrancı sadece zekâ geliştiren bir oyun olarak düşünmemeliyiz. Öyle ki hayatımıza dair birçok şey ifade etmektedir. Hayatımızda öyle durumlar olmuştur ki; hem hızlı karar vermemiz gerektiği, hem de en doğru kararı vermemiz gereken durumlar olmuştur mutlaka herkesin hayatında. En sevdiğimizi feda etmemiz gereken durumlar olmuştur, sonunda kazanacağınız müddetçe... Bunların hepsi satrançta anlatılıyor. İlk yazımız satrancı tanıtmaya yönelik oldu. Bu yazıyı bizim acemiliğimize bırakın. İnşallah ikinci yazımızda sizlere daha uygun seviyede birer yazı takdim etme çabası içerisinde olacağız.

Saygılar...

18 Haziran 2009 Perşembe

Tam Satranç Turnuvası

Merhabalar arkadaşlar. Yakında gerçekleştireceğimiz "sanal satranç turnuvası" projesini sizlere açıyoruz... Proje, tahmini olarak 1 ay içinde gerçekleşecektir. Tam tarih başvurulardan sonra belirlenecektir. Turnuvayı düzenleyen "Tam Satranç"tır. Turnuva Gamyun veya Mynet'ten yapılacaktır. Program kullanmaya karşı önlem olarak oynama süreleri maximum 3 dakika olacaktır. Her isteyen kendi evinden satranç turnuvasına katılabilir. Yaş sınırı ve benzeri yasaklamalar yoktur. Her kişi sadece kendi adına ve 1 kez katılabilir.


ÖDÜLLER
*1. olan satranççının ismi Tam Satranç 'ta 1 ay boyunca en üst kısımda belirtilecektir.
*2. olan satranççının ismi Tam Satranç'ta 15 gün boyunca en üst kısımda beliritlecektir.
*3. olan satranççının ismi Tam Satranç'ta 8 gün boyunca en üst kısımda belirtilecektir.

Henüz ilk turnuva olduğu için ödüller kısıtlı. Fakat katılım çok olursa ilerleyen turnuvalarda ödüllerimiz maddi olarak da boy gösterecektir..


Kayıt için yorum olarak;

İSİM:

SOYİSİM:
YAŞ:
İL:
UKD: (Varsa)
ELO: (Varsa)
Satranç Bilme Derecesi: (Az / Orta / Çok)

------------------------------------------------------

TURNUVAYA KATILANLAR

*Özgür Yılmaz (İyi Derecede)
*Berkin Durmaz (İyi Derecede)
*Haluk Can Elmadağ (İyi Derecede)
*Vahdet Karakuş (İyi Derecede)
*Alber Kadir (İyi Derecede)
*Onur Erdoğan (Az Derecede)
*Ali Yüksel (İyi Derecede)

İlk Satranç Şampiyonası

Satranç oyununun ülkemizdeki geçmişi, oldukça
eskidir.. Bu gerçeği, günümüzden

450-500 yıl önce yazılmış yapıtlardan öğreniyoruz.
Bunlardan ilki, Kanuni Sultan Süleyman
döneminde Seferihisarh İsmail Şaban'ın
derlediği elyazmasıdır. Bu kitap, satrancın yararları
ve geçmişini anlatmaktadır. İkinci kitap
da, 1680 yılında Kahire Mevlevihanesi
Şeyhi Vanlı Dede'nin Mısır Valisi Abdurrahman
Paşa'ya gönderdiği kitaptır. Bu kitapta,
oyunun ilk kez Hindistan'dan çıkıp, İran'a,
oradan da Anadolu'ya geçtiği anlatılmaktadır.
Türkiye'de ilk ferdi satranç yarışması ise,
1965'te yapıldı. Bu ilk yarışmayı, Seracettin
Bilyap kazanmıştı.

Satranç'ta Bir Adaletsizlik Var Mı?

Açıkçası ben satrançta bir adaletsizlik olduğunu düşünmüyorum fakat bu sıralar satranç gündeminde bir soru ve sorun var. Bu da "satrançta adaletsizlik" olduğu yönde. Nedenini, bu fikri savunanlar şöyle açıklıyor; "Bir oyun bittiğinde beyazlar siyahlardan 1 hamle fazla olarak bitirir."Gerekçe bu. Bunun adalete kavuşması için de beyazlar şah mat hazırlığında veya herhangi bir süreçte "şah" çektikleri zaman, siyahlara da "şahını koruma" yerine onun da "şah çekebilme" niteliğinin kazandırılmasını istiyorlar. Şimdi; Ben buna katılmıyorum. Neden? Şimdi beyaz oyuncu bana şah çekiyor. Fakat ben şahımı korumayıp rakibe şah çekiyorum... Olabilecek bir şey mi bu? Kesinlikle hayır. Çünkü satranç, ilk olarak şahını korumaya dayanan bir oyundur. Eğer sen; sana şah çekilirken gidip de rakibine şah çekersen; olabilecek en mantıksız şeyi yapmış olursun ve satranç, satranç olmaktan çıkar. Bu konuda benim düşüncelerim budur. Eğer farklı düşünceleri olan arkadaşlar da varsa yorum olarak yorumlarınızı yapmanızı isterim ki o düşünceleri de bilelim, ona göre değerlendirmemizi yapalım.

17 Haziran 2009 Çarşamba

Rating Sistemli Bir Satranç Programı (ICC Dasher)

ICC Dasher temelde ICC'ye girmek için hazırlanmış bir program. Bununla beraber girişte "Play with Computer'ı seçtiğinizde değişik seviyedeki rakiplerle oynyabiliyorsunuz. Ücretsiz bir program için hiç de fena değil. Açıkcası bende bilgisayarla satranç oynarken bu programı kullanıyorum. Gerçekten de çok güzel :) Program ile yaptığınız karşılaşmaların sonuçlarını da bizlere gönderirseniz yayınlarız :) Bende yakında program ile yaptığım karşılaşmaları blogda paylaşacağım :) Gerçekten çok güzel :)



Şu adresten indirebilirsiniz:
http://www.chessclub.com/bits/interface/Dasher_122_installer.exe

Saptırma

Saptırma, bir taşın koruma görevini bir şekilde sekteye uğratmaktır.

Beyaz 1.Kg7+ siyah şah saptırılıyor. 1...Şxg7 2.Vxe7+ kazanç.

1. Fxf7+ 1...Şxf7 2.Vxd8 kazanç