Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle beni yazarlığa kabul eden site yöneticimize teşekkür etmek istiyorum. Satrancın bilinmeyenleriyle dolu bir çölde yazarlığa başladık adeta. Satranç öyle bir oyun ki; tüm dünya ahalisi gece gündüz satranç oynasa yine de satrancın tüm sırlarını keşfetmek için asırlara ihtiyaç duyacaktır. Biz de bu çölde bildiklerimiz kadarını yazacağız. Satrancın her sırrını keşfetmek için tüm çölde ki kum taneciklerini teker teker dolaşarak bakmak lazım. Hem de yakıcı güneşin altında... Satrançta böyle bir oyundur işte. Ne kadar kum tanesi aldıysak, o kadar yazı yazabiliyoruz.
Satrancı iyi bir şekilde oynayabilmek için ilk önce taşların isimlerini, dizilişini ve hareketlerini öğrenmek zorundasınız. Sonra da satrancın vazgeçilmezlerinden olan, ayrıca her durumda işinize yarayabilecek notasyonu... Bunlar ilk adımlar, şimdi sıra geldi iyi bir oyun çıkarabilmek için yapabileceğimiz kurallara. Bu kuralların başı merkezi ele geçirmek. Merkezi ele geçirmek yetmiyor, merkeze bir sürü açıdan saldırılar var. Ya bunlar... Bunların dışında sizin temel ilkeleri bilmeniz gerekiyor. İyi bir oyuncu olabilmek için bunların dışında binlerce ilke var.
Şu ana kadar hiç kimse satrancın tüm ilkelerini kavrayamadı. Garry Kasparov, Robert Bobby Fischer, Jose Raul Capablanca, Wilhelm Steinitz... gibi dünyaca ünlü ve usta oyunculardan kaçı tüm fikirler kavrayabilmiş? Elbette hiç birisi... Bizler de bildiğimiz kadarıyla oynuyoruz. Satrancı sadece zekâ geliştiren bir oyun olarak düşünmemeliyiz. Öyle ki hayatımıza dair birçok şey ifade etmektedir. Hayatımızda öyle durumlar olmuştur ki; hem hızlı karar vermemiz gerektiği, hem de en doğru kararı vermemiz gereken durumlar olmuştur mutlaka herkesin hayatında. En sevdiğimizi feda etmemiz gereken durumlar olmuştur, sonunda kazanacağınız müddetçe... Bunların hepsi satrançta anlatılıyor. İlk yazımız satrancı tanıtmaya yönelik oldu. Bu yazıyı bizim acemiliğimize bırakın. İnşallah ikinci yazımızda sizlere daha uygun seviyede birer yazı takdim etme çabası içerisinde olacağız.
Saygılar...
19 Haziran 2009 Cuma
Merhaba!
Gönderen Vahdet zaman: 13:26
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Öncelikle Arkadaşımı Tebrik Ederim.Bende Satranc İle İlgili Çeşitli Yazılar yada Görsel Dersler Hazırlayıp Aktifsatranc'a Koyucam.Hepsinide Yakın Zamanda Zaten Bu BLogdada GörebiLirsiniz.
Bende senin iyi bir yazar olacağını düşünüyorum.. İlgin ve emeğin için de ayrıca teşekkürler. Özgür Yılmaz'da aramıza katacağımız bir satranççı :) Ona da şimdiden hoşgeldin diyorum :)
İnşallah can kardeşim, daha 13 yaşında bir genç olarak okuyacağım çok kitap, araştıracağım çok konu ve bilmem gereken bir sürü şey var. İnşallah dediğiniz gibi ileride büyük bir yazar olurum. Şuan için en çok istediğim şey bu...
NOT: Size nasıl hitap edeceğimi bilemiyorum? Abi diyeyim...
Bende 14 yaşındayım :) Can desen olur :) İlgin için teşekkürler :)
Yorum Gönder