27 Mayıs 2009 Çarşamba

İtalyan Açılışı (Giuoco Piano)

1.e4 e5 - 2.Af3 Ac6

3.Fc4


Bu hamleler, Giuoco Piano veya İtalyan Açılışı’nı başlatır. Bir taşı oyuna sokmak ve Şah kanadında rok yapmaya hazırlık gibi güzel bir fikrin yanında İtalyan açılışındaki temel fikir, f7’deki piyonu, dolayısıyla Siyah şahı hedeflemektir. İtalyan Açılışı, Siyah için tehlikeli bir açılıştır. Siyah buna karşı ustalık isteyen bazı taktik hamleler yapmak durumundadır.

3…..Fc5

İki At Savunması, Traxler Gambiti, Ulvestad Varyantı ve Fried Liver Saldırısı gibi devam yolları Siyahın 3…..Af6 hamlesi ile devam eden varyantlardı. Ve sizlerinde bildiği gibi açılışlardaki ilk 3-5 hamle açılışların birbirleri ile karıştırılmasını sağlar. Konumuza geri dönersek Giuoco Piano veya İtalyan Açılışı’na bu küçük ayrıntıyı da dikkate alarak devam edebiliriz.

Beyazın, 1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fc4 Fc5 ile başlayan İtalyan açılışındaki dördüncü hamlesi için diğer bir seçenekte:

4.c3

Bu, beyazın doğrudan merkezi ele geçirmek için yaptığı bir hamledir. Evans Gambitindeki gibi Beyaz, e5 piyonu ile c5’teki File saldıran d2-d4 hamlesinde ısrarcıdır. Bu hamleye Giuoco Piano (Sakin Oyun) denir. Siyah, merkezde hemen buna cevap verir:

4…..Af6 - 5.d4

Beyaz, merkezde oynamaya devam ediyor.


5…..exd4 - 6.cxd4

Resimdeki pozisyon gayet arzu edilen bir pozisyon izlenimi bırakıyor. Beyazın merkezdeki iki piyonu olan e4 ve d4, klasik piyon merkezi denilen bir formasyon yaratıyor. Görünüşe göre Beyaz isteyebileceği her şeyi elde etmiş, işin en güzel yanı bunu bir de tempoyla elde etmesi. Ayrıca Siyahın c5 Fili saldırı altında.

Ancak Beyaz için üstün bir oyun düşüncesiyle konumu bir kez daha inceleyip şu soruyu kendimize sormamız gerekir: “Siyah bir hata mı yaptı?” Siyahın önceki hamlelerinin yanlış olduğunu söyleyemeyiz. O halde eğer Siyah hata yapmadıysa, denge acaba Siyah aleyhine mi
bozuldu? Bu sorunun cevabı sadece hayır olabilir. Açılışları anlayabilme çabamızda bizlere yardım edebilecek olan şey işte bu temel ve basit sorulardır. Sürekli bu tür sorular sorarak sevdiğimiz açılışlardaki gerçeği sanırım daha iyi yakalayabiliriz. Şimdi siyah nasıl devam etmeli?

6…..Fb4+ - 7.Fd2

Beyaz, kişi önlüyor. Beyaz, 7.Ac3 Axc4 8.0-0 Axc3 9.d5 oynayarak Möller Saldırısını da başlatabilirdi. Kuramcılar bu hamle dizisine, 9…..Ff6 10.Ke1 Ae7 11.Kxe4 d6 şeklinde devam eden Siyah için iyi bir devam yolunu bulmuşlardır.

7…..Fxd2+ - 8.Abxd2 d5!

Kesin bir karşı koyma ile Beyazın klasik piyon merkezi yıkılmıştır.


9.exd5 Axd5 - 10.Vb3 Ace7

Bu son konum, tecrübenin kabaca eşit olduğunu ortaya koyduğu Giuoco Piano’nun ana pozisyonunu gösteriyor.

0 yorum: