7 Haziran 2009 Pazar

Englund Ve Budapeşte Gambiti

d4 çüleri hazırlıksız yakalamak isteyen saldırgan siyahlar için Benko Gambiti dışında bir kaç savunma sistemi daha var.Aynı mantığa sahip iki savunmayı sırayla inceleyelim.Birincisi Englund Gambit;

1.d4 e5!?



beyazları şaşırtan bir hamle siyahlar ilk hamlesinde bir piyon veriyor.

2.dxe5 beyazlar gambiti kabul etti ancak e5 teki piyonu siyah tarafından kolayca alınacak.Beyazın bu piyonun üzerine yatmaması gerekir.2. ..Ac6 e5 erine ilk saldırı.Beyazların f4,Fc4,Af3 gibi seçenekleri var.Beyaz 3.Af3 oynuyor.

3. ..Ve7!?



Siyah e5 erine yüklenmeye başladı genel ilkelere göre yanlış bir hamle gibi gözükebilir.At ve Filin çıkışını engelliyor ancak bu hamle beyaz için tehlikeli bir tuzak kurmaktadır.Beyazlar e5 erini korumaya devam ettiği takdirde başına büyük bir bela alır.

4.Ff4? Siyahın istediği hamle.Beyazlar piyonu bırakıp gelişmeyi Ac3 ile sürdürebilirdi.

4. ..Vb4+ rahatlıkla görülebilen bu saldırıyı beyazlar 5.Fd2 ile savuşturacağını düşünüyor. 5.Vd2 oynanamaz 5. ..Vxb2 6.Vc3 Fb4 vezir kazanır.



5. ..Vxb2 6.Fc3 Fb4!



fil açmaza alındı siyahın saldırısı bu aşamada durdurulamaz.Siyahlar maddi kazanç sağlayacaktır ancak beyaz oyunu kaybettiren bir hata yapıyor.

7.Vd2? maddi kayba uğramayacağını düşünerek oynanmış bir hamle,ancak siyah birkaç hamle sonra oyunu kaybediyor.



7. ..Fxc3 8.Vxc3 Vc1 mat.e5 erini koruma isteği anında cezalandırıldı beyazlar ilk dört hamlede hatasız oynadığı takdirde iyi bir oyun elde eder.Siyahlar ise beyazın e5 erini geri alıp e hattını açarak kısa ve ya uzun rok atıp saldırı olanakları arar.Her iki taraf için de yeterli bir oyun vardır.


Budapeşte Gambiti (Budapest Gambit)


Benzer mantıkta daha üst düzey bir savunma sistemi de Budapeşte Gambiti 'dir.Siyahlar aynı şekilde ilk hamlelerde e5 erini geçici olarak beyaza verir;

1.d4 Af6 2.c4 e5!?



siyah, bu kez ikinci hamlede eri feda ediyor.Alekhine,Rubinstein gibi ustalar bu savunmayı derinlemesine incelemişlerdir.Beyazın e3,e4,Af3,Fg5 gibi bir çok seçeneği var.Ana devam yolu olan 3.dxe5 hamlesi daha çok tercih ediliyor.

3. ..Ag4



Siyahlar verdiğini geri almakta zorlanmayacak.Beyazların eri yine geri verip hızla gelişmesi gerekir. Beyazın 3 ana seçeneği var.Ff4 (Rubinstein Varyantı),e4 (Alekhine Varyantı) ve 4.Af3 Adler Varyantı.Beyazlar ''Adler''i seçiyor.

4. ..Fc5 5.e3 Ac6 siyahlar e5'e saldırarak rahat bir şekilde gelişiyor.



beyazların burada da bir çok seçeneği var.a3 hamlesi, siyahlardan zayıf b4 karesini alıp b4 hamlesi ile file saldırma amacı taşır ve a5 hamlesiyle cevaplandırılır.Vd5 hamlesinden sonra Ve7 ile siyahlar piyonu tekrar geri alır.

6.Fe2
beyazlar önce şah güvenliği diyor.6. .. Agxe5 7.Ac3 ( 0-0 da olur) d6 8.0-0 0-0...



iki tarafın şansları eşit, fakat siyahın taşları daha rahat ve tehlikelidir siyahın düzeltilebilir d5 karesi zayıflığı dışında göze batan bir zayıflığı yoktur iki fili de oyuna girmiştir.Beyazlar ise c1 deki fil sorunu çözmeli ve d dikeyini iyi kullanmalıdır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu savunma sistemleri beyazlara insiyatif verir.