7 Haziran 2009 Pazar

Hollanda Taş Duvar Savunması

Bir savunma için ne kadar güzel bir isim değil mi Hollanda Taş Duvarı. Aynen isminden anlaşılacağı gibi Siyah merkezde piyonlardan (d5, f5, c6 ve e6) bir istihkam oluşturarak e4 karesinin kontrolü için oynar. Oyun şu hamleyle başlar;

1.d4 d5 - 2.c4 e6
3.g3 c6 - 4.Vc2

4…..f5



Resimde, Siyahın dördüncü hamlesinden sonraki durumu gösterdim. Belli ki beyaz e2-e4 ile merkezi serbestleştirmekte ciddi zorluk çekecek. Ama diğer yandan Siyah da e5 karesinde bir delik bırakarak Beyaz Ata “gel, gel” diyor.

Oyun genellikle şöyle devam eder:

5.Af3 Af6 - 6.Fg2 Fd6

7.Ff4



Pozisyonun kapalılığına karşın Beyaz avantajlıdır çünkü Filleri daha üstün konumdadır ve daha fazla alanı vardır. Hollanda Taş Duvar Savunması amatör oyuncuların sevdiği bir oyundur. Çünkü savunma yapanın düşüncesini izlemek oldukça basittir: “e5 karesine konan taşları değiş ve kendi taşlarını Şah kanadına doğru oyna”…


Hollanda Taş Duvar Savunması oldukça ilgi çekici bir savunma olmasına karşın, çoğu oyuncu f-piyonunu bu kadar erken çıkmaz. Kapalı Katalan’da (1.d4 d5 2.c4 e6 3.g3 c6 4.Vc2 Af6) Siyah sakin bir gelişim amaçlar.

5.Fg2 Fe7 - 6.Af3 0-0

7.0-0



İki oyuncu da gelişimlerini tamamlamayı hedefliyor. Siyah, c8’deki Filini ne yapacağı sorusuyla karşı, karşıyadır. Resimde görüldüğü gibi Fil, kendi piyon zincirinin içine sağlanmış kalmış, e6 piyonunun arkasında sıkışmış durumdadır. Kendi oyunlarımda genellikle Fianchetto yapıyorum ama daha iyi önerisi olan varsa onu da incelemeyi çok isterdim.

0 yorum: