7 Haziran 2009 Pazar

Pirc Savunması

Pirc Savunması

d6-g6 er formasyonuna dayalı hipermodern savunmalardan biri de Pirc Savunması'dır.Alan üstünlüğünü beyaza vererek,merkezi dolaylı olarak kontrol eder.
e5,c5,e6 hamlelerine göre pek popüler olmamasına karşın sahip olduğu taktiksel olanaklar bakımından da oldukça cazip bir savunmadır.Smyslov,Seirawan gibi GM ler de Pirc Savunması'nı sıklıkla kullanır.

1.e4 d6 Pirc Savunmasının belirleyici hamlesi.2.d4 Af6 3.Ac3 g6 Pirc Savunmasının tipik formasyonuna geçildi.Şekil olarak Şah-Hint Savunması'na benzese de beyazın siyah kadar şah kanadında,siyahın da beyaz kadar vezir kanadında umutları vardır.Tabii ki tüm bunlar beyazın dördüncü hamlesine bağlıdır.


Beyazın bu durumda girebileceği 12 teorik varyant vardır.

4.Af3 beyaz Klasik Varyant'ı seçiyor.Klasik Varyant f4 oynanmadığı için beyaza daha çok vezir kanadında ve merkezde iyi fırsatlar verir.4. ..Fg7 5.Fe2 0-0 6.0-0



Oyunun gidişatı için siyahın bu konumdaki seçimi oldukça önemlidir.
Bu tip konumlarda siyah aletler d4-e4 er çiftine saldırarak onları ilerlemeleri için kışkırtır.Beyazlar özellikle siyahın e5-d5 gibi merkeze er yerleştirmediği durumlarda merkezini erken ilerletme konusunda dikkatli olmalı ve daha çok merkez erlerini aletleriyle korumaya çalışmalıdır.Baskı iyice arttığında merkezi kapatarak uygun olan kanatta saldırı şansları aramalıdır.Merkez mücadelesi kesinliğe ulaşmadan herhangi bir kanatta yapılan erken saldırı girişimleri son derece yanlış ve risklidir.

Siyah bu konumda 6. ..Fg4 hamlesi ile filini f3 atı ile takas edip d4 erini zayıflattıktan sonra Ac6 ile d4 erine yapılan baskıyı
artırabilir.

6. ..Abd7,6. ..Ac6 hamleleriyle e5 hamlesini hazırlayabilir.

6. ..c5 7.dxc5 dxc5 8.Vxd8 Kxd8 hamleleriyle açık bir oyuna geçebilir.

6...c6,d5 karesini denetliyor ve yapılacak b5 hamlesine destek olarak vezir kanadında etkin bir oyuna ön hazırlık yapıyor.



7.a4... beyazlar, siyahın olası b5 hamlesini önleyerek vezir kanadının kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.h3 ve Ke1 hamleleri de oynanabilir.7. ..Vc7, ,e5 karesini denetleyerek olası e5 hamlesine destek olmayı amaçlıyor ve d8 karesini kaleye boşaltıyor.7. ..Abd7 beyaz haneli filin yolunu kapadığından Vc7 daha esnek bir hamledir.8.h3 e5...



Merkezdeki gerginlik sürmektedir.Siyah f5 hamlesi ile şah kanadında atağa kalkabilir.Beyazın ise vezir kanadında a4,b4 hatta c4 piyonlarıyla yapabileceği etkili saldırı olanakları vardır.

0 yorum: