20 Haziran 2009 Cumartesi

Muzio Gambiti...

Merhaba,

Bugün sizlere Muzio Gambiti'ni anlatmayı düşünüyorum. Muzio Gambiti, Şah Gambiti'ne karşı yapılabilecek bir karşı gambittir. Şimdi Muzio Gambiti şu hamlelerden oluşur:

1-) e4 e5
2-) f4 exf4
3-) Af3 g5
4-) Fc4 g4
5-) O-O gxf3
6-) Vxf3 ... hamlelerinden oluşmaktadır. Gördüğünüz gibi siyahların gelişmiş hiçbir taşı yok. Beyazın ise fil, vezir, kale ve rok atmak suretiyle 4 basamak gelişim üstünlüğünü elinde bulundurduğunu görürüz. Bilmeyenlere öğrenip, bu açılışta gelişmelerini tavsiye ederim. Gerçekten güzel bir açılış.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/satranc/sat/flash/sahgambiti/sah_gambiti_1_bt.html

Bu adresten Şah Gambiti ile ilgili flaş dersi izleyebilirsiniz. İçinde Muzio Gambiti'de bulunmakta.

Saygılar...





4 yorum:

Özgür Yılmaz dedi ki...

Mozio Gambiti Harika Bir Feda:).Fedanında Esas Amacı Şah Kanadındaki Zayıf Piyona Vezir + Kale + Fil ve İLerisi İçinde At yada BeyazLarın g ve h piyonlarını sürmesidir.Videodada Zaten AyrıntıLısı var.

Ancak Yazınızda Bir Hata var.Muzio Gambiti Şah Gambitine Karşı YapıLan Bir Gambit DeğiLdir.Aksine Şah Gambitinin Devam YoLudur.

Saygılarımla.

can dedi ki...

Evet gerçekten güzel bir feda fakat beyaz devamında iyi bir performans gösterirse de oyunu alma üstünlüğü de fazla. Fakat beyaz bu konumdan sonra atak değil savunma yapar. Bu da sırf atak yapabilen oyuncular için oldukça kötü :) Yine de mükkemmel bir gambit.. Paylaştığın için saol ;)

Vahdet dedi ki...

Öncelikle Özgür kardeşime yaptığım hatayı hatırlattığı için teşekkür ederim! Evet, Muzio Gambiti Şah Gambiti'ne karşı yapılan bir gambit değildir. Aksine Şah Gambiti'nin bir devam yoludur. Bu arada can kardeşim, beyazlar bu konumdan sonra savunma değil, saldırı olurlar. Siyahlar bu konumdan sonra f hattında ki eri savunmak zorundadır. Yoksa çok kuvvetli bir atak başlatılacaktır. Bu yüzden f erini korumak için siyahlar en iyi hamlesi olan Vf6'yı yaparlar. Bu durum da siyahların savunma olduğunu gösterir. Beyazların bir çok devam yolu vardır; ama sizin dediğiniz gibi rakip taşlar gelişmesin diye e5 ile piyon feda eder, sonra Vahşi Muzio Gambiti'ne gider vs.

can dedi ki...

Ehehe :) Tam tersini yazmışım :) Siyahlar savunur beyazlar atak yapar :)

Bu arada gambit hakkında ufak da bir bilgi vereyim. Etienne (1636) ile Oruam (1755) adlı satranççılar arasında oynanmış bir oyunda yapılmış bir gambittir.